Ancheta realizată de institutul You Gov a fost publicată la două zile după eşecul liderului conservator britanic de a împiedica desemnarea luxemburghezului Jean Claude Juncker pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. La summitul de vineri de la Bruxelles, 26 dintre liderii prezenţi s-au pronunţat în favoarea lui Juncker, în afara lui Cameron şi a premierului ungar Viktor Orban, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.

Doar 7% dintre cei chestionaţi de You Gov sunt de părere că opoziţia lui Cameron faţă de desemnarea lui Juncker – criticat în Marea Britanie drept prea federalist – va fi benefică pentru renegocierea relaţiilor dintre UE şi Regatul Unit. Totodată, circa 42% dintre britanici consideră că ţara lor nu-şi va redobândi din competenţe de la Uniunea Europeană, iar 29% estimează că Marea Britanie va recupera 'doar unele competenţe minore', potrivit sondajului realizat joi şi vineri pe aproape 2000 de persoane.

Însuşi premierul a recunoscut vineri că-i va fi 'mai greu' să obţină reformele necesare pentru a putea pleda în favoarea menţinerii Marii Britanii în UE în perspectiva referendumului pe care s-a angajat să-l convoace în 2017, dacă va fi reales la alegerile de anul viitor. Duminică, ministrul de externe William Hague a dat asigurări că 'este prea devreme pentru a spune că Marea Britanie nu va obţine probabil aceste reforme'. 'Prim-ministrul a recunoscut că misiunea este mai grea, dar să avem în vedere bilanţul ultimilor doi ani', a adăugat Hague în declaraţii acordate BBC. El a evocat în acest context lupta lui David Cameron pentru scăderea bugetului european şi veto-ul opus de premier în 2011 tratatului vizând întărirea regulilor bugerare pentru statele membre.

Sondajul difuzat duminică mai arată că, în cazul unui referendum, 39% dintre britanici ar vota pentru menţinerea ţării lor în Uniune, în timp ce un procent destul de apropiat de 37% ar prefera să iasă din Uniune, iar 18% sunt încă indecişi în legătură cu acest subiect.