GIGANT

Cel mai mare avion civil din lume intră în servicii de linie. Airbus SAS, divizia de aviaţie civilă a grupului EADS, a livrat lunea trecută prima aeronavă A380 către Singapore Airlines. Cu o capacitate de 471 de locuri în configuraţie de trei clase, Airbus A380 va intra în servicii de linie pe 25 octombrie, pe ruta Singapore-Sydney şi retur, detronând Boeing-ul 747, cel mai mare avion civil din lume. Singapore Airlines preia aeronava A380 cu o întârziere de doi ani, care a produs pierderi de miliarde de euro pentru producătorul aeronautic paneuropean. Operatorul oraşului-stat asiatic este recunoscut ca una din liniile aeriene cele mai luxoase, iar modelul A380 oferă un confort fără precedent viitorilor pasageri, inclusiv cabinei private şi paturi duble. Londra va fi prima destinaţie europeană pentru A380, Singapore Airlines preconizând inaugurarea serviciului către capitala britanică în primăvara anului 2008, odată cu preluarea celui de-al doilea aparat A380.

LAUREAŢI: Premiile Nobel 2007

Premiile Nobel din acest an s-au îndreptat către savanţii care au realizat descoperiri cu aplicaţii practice. Premiul pentru Fizică le-a fost acordat francezului Albert Fert şi germanului Peter Grünberg, pentru descoperirea unui nou efect fizic, magnetorezistenţa gigantică, aflată la baza tehnologiei de citire a informaţiilor stocate pe hard diskuri. Americanii Mario Capecchi şi Oliver Smithies, precum şi britanicul Martin Evans au primit Premiul pentru Medicină datorită unor cercetări care au făcut posibilă inactivarea câte unei singure gene la şoareci; astfel, se pot identifica unele cauze genetice ale diabetului sau cancerului. Germanul Gerhardt Ertl a primit Premiul pentru Chimie pentru studiile din domeniul chimiei suprafeţelor, puse în aplicare în catalizatoarele motoarelor. Doris Lessing (Marea Britanie) a fost recompensată pentru romanele sale care au descris experienţele femeii, dar şi conflictele civilizaţiilor, în timp ce Premiul pentru Pace a fost acordat organizaţiei Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) şi fostului vicepreşedinte american Al Gore, pentru lupta lor împotriva încălzirii globale.

NUMIRE: Şef nou la Agricultură

72-7333-02_dacianciolos_rompres.jpgDacian Cioloş este noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat, vinerea trecută, numirea sa în funcţie, după demisia lui Decebal Traian Remeş. Remeş şi-a depus demisia după ce postul naţional de televiziune a difuzat, miercuri seara, imagini din înregistrarea video a întâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan. Înaintea numirii, Dacian Cioloş a declarat că îşi va asuma răspunderea pentru clauza de salvgardare pe agricultură, ceea ce înseamnă că, dacă este activată clauza, „nu mai are ce căuta“ în minister. Cioloş este inginer agro-economist, are 37 de ani şi este căsătorit. Oficialul are o experienţă de circa zece ani în relaţia cu instituţiile europene, fiind pe rând agronom stagiar în cadrul Direcţiei de agricultură a Comisiei Europene (CE), manager în cadrul Delegaţiei CE în România, reprezentant în Comitetul Special Agricol al Consiliului European.

TRANZACŢIE: Celesio iese din piaţa locală de medicamente

Gedeon Richter România a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al distribuitorului de medicamente PharmaFarm Cluj-Napoca, de la grupul german Celesio, acţionarul principal al firmei de distribuţie. Tranzacţia a avut loc pe piaţa negocierilor extrabursiere Rasdaq, unde este cotată PharmaFarm, şi a însumat 45,15 milioane lei (13,5 milioane de euro). Acţiunile au fost transferate la preţul de 1,53 lei, cu 19,53% peste cotaţia de referinţă de joia trecută. Grupul german Celesio, cel mai mare distribuitor european de medicamente, a ieşit astfel de pe piaţa românească de profil. Celesio a devenit acţionar al PharmaFarm în 2004, când a cumpărat fostul acţionar al companiei româneşti, slovenii de la Kemofarmacia.

REBRANDING: B1 se schimbă la faţă

Canalul de televiziune B1 a început un proces de rebranding, determinat de „presiunile pieţei“, aşa cum a declarat Dragoş Marinescu, directorul general al postului. Brandul B1 a fost repoziţionat, în prezent targetul principal al postului fiind persoanele cu vârste între 25 şi 50 de ani, din clasa medie, active, cu studii cel puţin medii. Targetul extins este mass market. Postul a lansat şi o nouă grilă de programe, care va cuprinde şi adaptarea unor seriale produse de reţeaua americană de televiziune Fox. Noul slogan al B1 este „Aceeaşi lume. Altă perspectivă“ şi a fost conceput de agenţia Re:ply, cea care a realizat şi noul pachet grafic al canalului. Şi logoul a fost redesenat. Re:ply a colaborat cu firma de consultanţă BrandFusion (audit şi strategie de brand), Rasterpoint (grafica postului), Studio 88 (identitatea sonoră) şi Peggy Production (pentru producţie).

PROMISIUNI: Isărescu aşteaptă îngheţarea relaxării fiscale

72-7334-02_mugurisarescu_c.jpgGuvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat că are acceptul premierului şi al ministrului finanţelor pentru a nu mai relaxa politicile fiscale anul acesta sau anul viitor. Guvernatorul a făcut aceste declaraţii în contextul în care politica de dezinflaţie dusă de BNR trebuie să continue până în 2014 şi fără fluctuaţii prea mari. El a avertizat că instrumentele de politică monetară deţinute de BNR, respectiv dobânda şi cursul de schimb, nu mai sunt nişte pedale care pot fi apăsate la maximum, deoarece o creştere a dobânzii de politică monetară ar conduce la o nouă creştere a creditului în valută şi a datoriei externe a României pe termen scurt (indicator uşor deteriorat, deoarece datoria externă pe termen scurt a depăşit nivelul rezervelor internaţionale ale BNR).

PROIECT: Bugetul pe 2008, aprobat de Guvern

Proiectul de buget pentru 2008 a fost aprobat în şedinţa Guvernului de miercurea trecută. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a prezentat domeniile pentru care au fost alocate fonduri majorate comparativ cu 2007. Printre acestea, învăţământul a primit sume reprezentând 6% din PIB (cu 27% mai mult faţă de acest an), iar pentru cercetare-dezvoltare au fost prevăzute fonduri de 0,7% din PIB (cu 41,6% mai mult faţă de 2007). Sănătatea a primit 4,5% din PIB (+27,4%), bugetul ministerului de resort depăşind 4,9 miliarde lei, în timp ce pentru asigurări şi asistenţă socială s-au alocat 11,9% din PIB (+30%).

IMPORTURI: UE dă liber pentru textilele „Made in China“

Restricţiile aplicate în prezent importurilor de textile din China pe piaţa UE vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2008. Decizia a fost adoptată săptămâna trecută de Comisia Europeană, cu sprijinul a 19 state din cele 27, între care ţările cu cea mai dezvoltată industrie textilă, Italia, Franţa şi Spania. Timp de un an va funcţiona totuşi un sistem de supraveghere a autorizaţiilor de export eliberate în China şi a nivelului importurilor în UE, pentru opt categorii de produse, între care tricourile, puloverele, rochiile, pantalonii bărbăteşti şi cămăşile; la rigoare, UE va putea activa clauza de salvgardare. Desfiinţarea cotelor impuse importurilor chinezeşti pregăteşte liberalizarea comerţului cu produse textile, preconizată de Organizaţia Mondială a Comerţului pentru 2009.