Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a demisionat marți seara din ALDE, au declarat surse guvernamentale pentru Ştiripesurse. ALDE a decis să se retragă din coaliţia de guvernare, însă Ramona Mănescu nu a vrut să-şi înainteze demisia din functia de ministru şi a rămas la Palatul Victoria. Ea nu a mai așteptat să fie exclusă din partid şi şi-a înaintat demisia din ALDE. Astfel s-a rezolvat şi o eventuală problemă juridică, pentru că ALDE putea fi considerat în continuare la guvernare dacă un membru al partidului rămânea ministru.

După ce a anunţat că nu doreşte să-şi dea demisia din Guvern, s-a vehiculat că Ramona Mănescu ar spera la o nominalizare pentru funcţia de comisar european, având în vedere relaţia bună pe care o are cu premierul Dăncilă, încă de pe vremea când au fost colege la Bruxelles. Mănescu a negat însă că și-ar dori o astfel de funcție.

Propunerile înaintate pentru funcţia de comisar, şi anume Dan Nica şi Rovana Plumb, ar putea fi respinse de către Ursula von der Leyen, aşa că Viorica Dăncilă va trebui să vină repede cu o nouă propunere solidă.