O primă explozie puternică a avut loc în oraşul filipinez Jolo, din provincia sudică Sulu, provocând moartea a cel puţin cinci persoane şi un număr neprecizat de răniţi, a anunţat unitatea antiteroristă filipineză, transmite dpa, conform Agerpres.

Explozia s-a produs în faţa unei pieţe publice de pe strada principală din Jolo, la circa 1.000 km sud de Manila, a informat sursa citată.

Conform poliţiei, „o motocicletă parcată” lângă un camion militar a explodat, „provocând numeroase victime”.

Presa filipineză a relatat ulterior că s-ar fi produs o a doua explozie, care a provocat la rândul său, victime. În total, se pare că ar fi vorba despre cel puţin nouă morţi şi 38 de răniţi.

Provincia Sulu este un bastion al grupării teroriste Abu Sayyaf, acuzată de unele din cele mai violente atentate din ţară, precum şi de decapitări şi răpiri pentru recompense.

Explozia s-a produs la ceva mai mult de o săptămână după ce unul din capii grupării, Anduljihad Susukan, a fost predat poliţiei după ce ceruse ajutorul unui lider musulman pentru a primi îngrijiri medicale pentru o rană suferită anul trecut.

Gruparea s-a aliat cu organizaţia teroristă Stat Islamic, care a revendicat responsabilitatea mai multor atentate în Filipine.