Nicușor Dan a luat o decizie de ultim moment. Potrivit acestuia, Primăria Generală a municipiului Bucureşti nu va aloca în 2021 fonduri pentru construcţia Catedralei Neamului.

Mai exact, primarul Capitalei a mai precizat că Direcția de Arhitectură-Peisagistică este cea care se va ocupa de alocări de bani pentru biserici. În ceea ce privește bugetul total pentru investiții, Nicușor dan susține că suma este undeva la un milion de lei.

„De alocări de bani pentru biserici şi statui se ocupă Direcţia de Arhitectură-Peisagistică, instituţie subordonată PMB. Bugetul total pentru intervenţii este undeva la un milion de lei. Urmează să vină cu lista obiectivelor”, spune Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a mai subliniat faptul că pe listă nu se află Catedrala Neamului, ci alte intervenții pentru alte obiective precum monumentele istorice din Capitală.

„Pentru Catedrala Neamului nu a existat o propunere de la direcţie către executiv. Au existat propuneri pentru alte intervenţii, pentru alte obiective, unele dintre ele monumente istorice”, conchide primarul general al Capitalei.

De menționat este faptul că, Catedrala Neamului a primit mai multe alocări din partea fostei administraţii, condusă de Gabriela Firea.

Planul lui Nicușor Dan pentru 2021

Nicușor Dan a mai vorbit luni și despre întreg proiectul de buget pentru anul în curs. Potrivit acestuia, nu sunt prevăzute achiziţii de noi autovehicule, fonduri pentru noi statui sau campanii publicitare, fiind reduse “substanţial” sumele pentru festivaluri.

Totodată, el a mai adăugat că se va renunța și la sumele pentru familiile ajunse la 25de ani de căsătorie, însă stimulentul financiar pentru reducerea abandonului școlar va fi păstrat.

El a mai vorbit și despre banii europeni și despre modul în care aceștia urmează să fie folosiți în anul curent.

“Reducem substanţial banii pe festivaluri, târguri, decoraţiuni şi alte asemenea. Bugetul pentru asemenea evenimente a fost în 2019 de peste 200 de milioane de lei. Bugetul pe care îl propunem pentru 2021 este de câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate, ajunse unele la zece ediţii. (…) Renunţăm la achiziţii de autovehicule – nu este o prioritate. Nu alocăm bani pentru noi statui. (…) Nu alocăm bani pentru campanii publicitare.

Plafonăm salariile la nivelul februarie 2020. La nivel de instituții vom face o evaluare a directorilor și parte din evaluare va fi rezonabilitatea propunerilor lor financiare către Executiv și CGMB. Renunțăm la o parte a instrumentelor financiare, cum sunt sumele pentru familiile ajunse la 25 ani de căsătorie. Păstrăm stimulentul pentru reducerea abandonului școlar.

Pentru organizarea EURO2020 ne-am asumat cheltuieli pentru stadion și organizare, le-am propus în bugetul local. Pentru sectorul cultural independent avem prevăzut un sprijin de 3 milioane de lei.

Pentru investiții, banii europeni dețin o pondere importantă. Am propus către MFE pentru PNRR proiecte de șapte miliarde de euro.

17 investiții vor viza rețeaua de spitale, în special pentru instalații și securitate la incendiu”, a precizat edilul general, în cadrul unei conferinţe susţinute la sediul PMB.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin