Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2020 și decretul pentru promulgarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, a anunțat luni Administrația prezidențială.

Controverse constituționale

Trebuie precizat că Guvernul și-a asumat, pe 23 decembrie, în Parlament, răspunderea pe Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale pentru 2020. Proiectul a suferit mai multe modificări după ce Guvernul a acceptat o parte dintre amendamentele USR și ALDE, printre care amânarea cu un an a pensiilor speciale pentru primari.

PSD a sesizat însă la Curtea Constituțională – CCR un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, după ce Executivul a decis să-și asume răspunderea pe proiectul de lege al bugetului de anul viitor.

O chestiune de timp

În prezent, legea privind proiectul de buget pe 2020 așteaptă soluționarea CCR, în urma sesizării depuse de social-democrați

Premierul Ludovic Orban a declarat în Parlament că a decis asumarea răspunderii pe buget pentru că altfel acesta nu ar fi putut fi adoptat la timp.

Corectarea dezechilibrelor

”La modul în care arată finalul de an, cu zilele libere și dacă am fi venit în Parlament e puțin probabil să fi reușit adoptarea și nu se știe în ce formă ar fi ieșit.

Venim după o perioadă în care s-a ajuns la un deficit care depășește 4,4% din PIB și România trebuie să dea un semnal ferm de corectare a dezechilibrelor”, a spus Orban.