Săptămâna 11 – 15 iunie a fost caracterizată de o lichiditate redusă a tranzacţiilor, dacă exceptăm şedinţa de vineri, şi de variaţii importante pentru cursurile de tranzacţionare ale principalelor companii.

Chiar dacă evoluţiile de preţ au fost mixte, indicii au reuşit o creştere importantă, de aproape 4% pentru BET şi de 3,4% pentru BET C, evoluţie datorată aproape în totalitate societăţilor BRD Groupe Société Générale şi Petrom. Societăţile de investiţii financiare au încheiat săptămâna în creştere cu 1,2%, fiind continuată seria de o săptămână de scădere, una de creştere.

Finalul de săptămână a avut în centrul atenţiei creşterea de peste 12 procente pentru acţiunile BRD, neobişnuit de mare pentru o societate care face parte din categoria blue chip. La finalul şedinţei de vineri, investitorii au achiziţionat aproape toate acţiunile BRD oferite la vânzare, în piaţă rămânând afişate sub 6.500 de acţiuni.
Evoluţia se datorează, cel mai probabil, interesului local al unui investitor care a dorit să aibă aceste acţiuni în portofoliu, dacă avem în vedere lipsa, până la această oră, a unor informaţii referitoare la activitatea băncii care să justifice o astfel de evoluţie. Nu putem lega evoluţia nici de acţionarul majoritar, Société Générale, care la închiderea şedinţei de la Bucureşti înregistra o apreciere de aproximativ 0,4% a acţiunilor tranzacţionate pe piaţa de la Paris.

Ultima tranzacţie cu acţiunile BRD s-a efectuat la 26,1 lei, care reprezintă un nou maxim istoric de tranzacţionare, acest nivel fiind cu aproape 11% peste cel din săptămâna precedentă.
Tot în sectorul bancar, acţiunile Banca Carpatica au încheiat săptămâna la acelaşi curs, de 0,545 lei, primul nivel suport fiind la 0,535 lei. În schimb, acţiunile Banca Transilvania au înregistrat o scădere săptămânală de aproape 4%, ultima tranzacţie fiind încheiată la 0,735 lei.

Dintre cele patru sectoare din zona Central, Est şi Sud-Est europeană, monitorizate pe piaţa din Viena, cel aferent companiilor bancare a înregistrat, în ultima săptămână, cea mai bună evoluţie. Indicele acestui sector, CECE BNK, care are în componenţă, după pondere, Erste Bank, OTP Bank, PKO BP, Bank Pekao, a înregistrat vineri, la ora 14:30, o apreciere săptămânală de peste 4%. În coşul indicelui participă şi acţiunile TLV, cu o pondere de 3,3%, precum şi BRD, cu 2,88%.

Revenind la piaţa autohtonă, am înregistrat evoluţie mixtă şi în sectorul petrolier. Acţiunile Petrom au revenit peste pragul de 0,5 lei, ultima tranzacţie fiind la 0,525 lei, în creştere săptămânală de 5,4%. Rompetrol Rafinare nu a reuşit să treacă peste nivelul de 0,09 lei, condiţii în care putem vorbi, în cel mai bun caz, de consolidare.
În sectorul societăţilor de investiţii financiare, SIF Moldova şi SIF Oltenia au revenit în atenţia investitorilor, acestea având cele mai bune creşteri săptămânale, de 3,25%, respectiv 2,84%. Doar SIF Transilvania a închis în scădere, dar în acest caz acţiunile sunt cele mai scumpe, dacă ne raportăm la activul net. 

47-3506-1.jpg47-3507-2.jpg

47-3508-a.jpg47-3509-b.jpg47-3510-c.jpg