"Toate documentele necesare vor fi semnate în decurs de două luni", a mai spus Abdullayev, fără a face alte precizări.

La sfârşitul lunii trecute, Consorţiul Shah Deniz (din care fac parte şi BP, Socar şi Total) a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale spre Europa via Grecia şi Italia. Nabucco Vest şi Trans-Adriatic Pipeline erau singurele două proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa.

Trans Adriatic Pipeline (TAP) ar urma să transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale produse în Azerbaidjan de consorţiul Shah Deniz până în Europa, via o conductă cu o lungime de 870 de kilometri care ar urma să ajungă până în Italia, via Grecia şi Albania. TAP este derulat de un consorţiu compus din companiile Axpo (Elveţia) şi Statoil (Norvegia), fiecare cu o participaţie de 42,5%, şi grupul german E.ON Ruhrgas (15%).

De asemenea, consorţiul Shah Deniz II, compus din companiile petroliere BP (Marea Britanie), Socar (Azerbadijan), Statoil (Norvegia) şi Total (Franţa), dezvoltă un uriaş zăcământ de gaze naturale din Marea Caspică.
Sursa: Agerpres