Cu o creștere de peste 17%, piața de electronice şi electrocasnice a înregistrat o performanță pozitivă la finele anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. O contribuție semnificativă pentru această evoluție a fost dată de sectorul de telecom, cu o creștere de aproape 39%, urmată de electrocasnicele mici 14,5% și segmentul de electronice, peste 8%. Produsele audio precum boxele portabile și cele cu sistem de andocare şi boxele clasice au contribuit semnificativ la această evoluție, conform raportului GfK Temax. 

Boxele portabile audio se găsesc pe piaţă într-o multitudine de forme, culori şi preţuri, însă producătorii mizează, mai nou, pe modelele care oferă rezistenţă la apă. Majoritatea boxelor portabile rezistente la apă pot fi scufundate până la o adâncime de un metru, timp de 30 de minute. Acestea sunt boxe certificate IP67. Există şi boxe care nu pot fi scufundate în apă, dar rezistă la stropi. În primăvara acestui an, Ultimate Ears, o companie deţinută de Logitech, a lansat pe piaţă Wonderboom Freestyle, o colecţie nouă de boxe portabile. Acestea oferă un sunet puternic și clar, redat la 360 de grade. Conform standardului IPX7, acestea sunt rezistente la apă, pot fi scufundate până la o adâncime de un metru, timp de 30 minute, prezintă rezistență sporită la șocuri și căzături de la o înălțime de 1,5 metri, plutesc pe apă și au o buclă de agățare ce permite atașarea cu ușurință de orice bagaj sau rucsac. Durata de viață a bateriei este de până la zece ore, iar aria de acoperire de până la 30 metri.  

JBL, parte din grupul Harman International Industries, a lansat în această vară a doua versiune a boxei JBL Go. Considerată una dintre cele mai bune boxe portabile de pe piaţă JBL Go a fost îmbunătăţită astfel încât acum este rezistentă la apă. JBL Go2 beneficiază de standardul IPX7, ceea ce înseamnă că este protejată împotriva efectelor imersiunii în apă până la o adâncime de un metru, timp de 30 de minute şi este perfectă pentru a asculta muzică pe plajă sau la piscină. Boxa are o baterie Li-Ion reîncărcabilă care îi oferă o autonomie de până la cinci ore de muzică. De asemenea, cu această boxă utilizatorii pot prelua apeluri prin apăsarea unui buton, iar sunetul este clar datorită tehnologiei de anulare a zgomotului şi ecoului. Boxa are şi un preţ accesibil de doar 150 de lei. 

Cei care vor o autonomie mai mare, un sunet mai puternic şi sunt dispuşi să plătească pot opta pentru modelul SRS-XB40 de la Sony. Această boxă are un sunet puternic şi buton pentru Extra bass. Durata de utilizare a bateriei este de până la 24 ore şi poate fi utilizată, atât în interior, cât şi în exterior.  Sony SRS-XB40 are o rezistenţă la apă cu indice IPX5.Acest lucru înseamnă că este protejată împotriva jeturilor de apă cu presiune joasă timp de cel puțin trei minute. Funcţia Wireless Party Chain permite conectarea a până la zece boxe wireless prin Bluetooth. O altă inovaţie de la Sony este codecul LDAC care transmite de aproximativ trei ori mai multe date decât semnalul audio Bluetooth convenţional, care se traduce într-o experienţă superioară de audiţie wireless.

 

Sony SRSXB40L
Rază de acţiune: până la 10 metri
Autonomie: până la 24 ore
Baterie: reîncarcabilă
Greutate: 1,5 kg
Altele: IPX5, Clear Audio+, NFC
Preţ: 700 lei

JBL Go 2
Autonomie: până la 5 ore
Putere: 3W
Baterie: 730mAh
Greutate: 184 g
Altele: Bluetooth v4.1, IPX7
Timp încărcare: 2,5 ore
Preţ: 150 lei

 

Ultimate Ears Wonderboom 
Autonomie: până la 10 ore
Raza de acţiune: 10 metri
Greutate: 425 grame
Altele: Bluetooth, rezistent la apă (IPX7)
Preţ: 600 lei