Goldman Sachs, Morgan Stanley şi banca de investiţii a JP Morgan, supravieţuitoare ale celei mai grave crizei financiare după Marea Depresiune, vor plăti în 2009 bonusuri record de 29,7 miliarde de dolari, potrivit estimărilor analiştilor, transmite Bloomberg.

Valoarea bonusurilor este cu 60% mai mare comparativ cu sumele acordate anul trecut şi peste recordul anterior, de 26,8 miliarde de dolari, atins în 2007.

Media bonusurilor, mai mare decât cinci venituri medii

Împărţită la cei 119.000 de angajaţi ai băncilor, suma este echivalentă cu 250.400 de dolari pentru fiecare salariat, de aproape cinci ori mai mare decât venitul mediu al unei familii americane, de 50.303 dolari, în 2008.

Majoritatea bonusurilor vor fi acordate sub formă de acţiuni, iar plăţile în numerar vor fi eşalonate, astfel încât să reflecte mai bine rezultatele pe termen lung, ca urmare a presiunilor din partea autorităţilor de reglementare.

Totuşi, mărimea bonusurilor ar putea nemulţumi opinia publică, având în vedere că toate marile instituţii financiare americane au beneficat de sprijin guvernamental, după prăbuşirea Lehman Brothers în septembrie 2008.

SURSA:Mediafax