Nicolae Bănicioiu ar fi avut ca persoană interpusă în afacerile derulate de Dorin Cocoș cu spitalele bucureștene pe Furtună Cătălina Alexandra, potrivit unor surse DNA.

„Cunosc că BĂNICIOIU NICOLAE avea, de asemenea, persoane interpuse în cadrul DISAN ORTOMED S.R.L. şi HEMOS MED S.R.L. prin intermediul cărora încasa, la sfârşitul anului, „comisioane” sub formă de dividende. Ştiu că persoana interpusă de BĂNICIOIU NICOLAE în cadrul societăţilor anterior menţionate se numea CĂTĂLINA FURTUNĂ. Mai specific faptul că eu m-am ocupat de efectuarea demersurilor necesare pentru dobândirea calităţii de asociat a numitei CĂTĂLINA FURTUNĂ în cadrul DISAN ORTOMED S.R.L. şi HEMOS MED S.R.L”, precizează un martor DNA, după cum transmite justnews.ro.

Conform referatului DNA, Furtună Cătălina Alexandra spunea că Bănicioiu dorea deschiderea a două subconturi, pe unul dintre acestea urmând să îi facă un card soţiei acestuia.

„În data de 16.04.2015 a avut loc o întâlnire între …. şi Furtună Cătălina Alexandra. În cadrul acestei întâlniri, Furtună Mihaela, persoană interpusă de Bănicioiu Nicolae, spune că acesta doreşte deschiderea a două subconturi, pe unul dintre acestea urmând să îi facă un card soţiei acestuia, Bănicioiu Mihaela. Din discuţiile purtate rezultă că aceste conturi vor fi deschise pe numele numitei Furtună Cătălina. Se discută, de asemenea, despre HEMOS MED S.R.L. şi despre dividentele ce urmează a fi repartizate din această societate”, se arată în referatul DNA.

Ce transmitea DNA în comunicatul de marți

„În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată”, precizează DNA, într-un comunicat transmis marţi.

Potrivit DNA, procurorii desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie în contextul comercializării de bunuri de uz medical către spitalele publice situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov şi aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Procurorii anticorupţie notează că, în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri şi ar fi primit direct, de la unul dintre aceştia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra ministrului Sănătăţii şi a funcţionarilor publici din cadrul acestei instituţii şi că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de numirea în funcţia de manager/menţinerea în funcţia de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfăşurau proceduri de achiziţii publice şi alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

Ulterior, spun anchetatorii, aceeaşi persoană ar fi primit de la aceiaşi oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuţiilor de ministru, funcţie deţinută în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015.

DNA informează că cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi un număr de 182 de volume în format electronic, dintre care 40 în format letric.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea