Potrivit The Conversation, ideea de a folosi imunitatea organismului în lupta împotriva cancerului nu e una nouă, datând de cel puțin o sută de ani.

Mare parte a vaccinurilor induc răspunsuri de anticorpi. Anticorpii sunt mecanismul imunitar principal care blochează infecțiile. Pe măsură ce s-a început studierea vaccinurilor cu acid nucleic, s-a descoperit că, deoarece acestea sunt exprimate în celulele noastre, au fost foarte eficiente în inducerea unui răspuns al celulelor T.

După cum susține Deborah Fuller, această descoperire a determinat o nouă gândire asupra modului în care cercetătorii ar putea folosi vaccinurile cu acid nucleic, nu doar pentru boli infecțioase, ci și pentru imunoterapie, pentru a trata cancere și bolile infecțioase cronice, cum ar fi HIV, hepatita B și herpesul, precum și tulburările autoimune.

Cum poate un vaccin să trateze cancerele

Răspunsurile celulelor T sunt foarte importante pentru identificarea celulelor infectate cu boli cronice și a celulelor canceroase. Ele joacă, de asemenea, un rol important în eliminarea acestor celule din organism.

”Un vaccin cu tehnologia ARNmesager are ca scop să facă organismul să recunoască mai bine neoantigenele foarte specifice pe care le-a produs celula canceroasă. Dacă sistemul imunitar le poate recunoaște și vedea mai bine, va ataca celulele canceroase și le va elimina din organism”, explică ea. Aceeași strategie poate fi aplicată și pentru eliminarea infecțiilor cronice precum HIV, hepatita B și herpesul.

În ce fază se află aceste vaccinuri

Există în prezent o serie de studii clinice în curs de desfășurare, ale tehnolgiei ANRmesager pentru tratamentul melanomului, cancerului de prostată, cancerului ovarian, cancerului de sân, leucemiei, glioblastomului și au existat rezultate promițătoare. Moderna a anunțat recent rezultate promițătoare cu studiul său de fază 1 folosind ARNm pentru a trata tumorile și limfomul. O companie numită Inovio a demonstrat recent un impact semnificativ asupra cancerului de col uterin la femeile care au primit un vaccin cu tehnologia ADN.

Există, de asemenea, o mulțime de studii în desfășurare care analizează vaccinurile cu tehnologia ADN pentru cancer, deoarece acestea sunt deosebit de eficiente în inducerea răspunsurilor celulelor T.

Ar putea tratate astfel și bolile autoimune?

Recent, cercetătorii au creat un vaccin pe bază de ARNm care codifică o proteină mielină cu instrucțiuni genetice ușor modificate pentru a preveni stimularea răspunsurilor imune. În loc să activeze celulele T normale care cresc răspunsurile imune, vaccinul a determinat organismul să producă celule T reglatoare care au suprimat în mod specific doar celulele T care atacau mielina.