Bogdan Aurescu l-a convocat la sediul MAE pe ambasadorul Iranului la București pe fondul execuției a doi iranieni

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a dat o dispoziție prin care l-a convocat pe ambasadorul Republicii Islamice Iran la București, Sadat Meidani, la sediul MAE în cursul zilei de marți, 10 ianuarie.

Decizia oficialului român vine în contextul în care doi protestatari iranieni au fost executați prin spânzurare în data de 7 ianuarie.

Așadar, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ambasadorului i s-a transmis „în mod oficial condamnarea fermă de către România a aplicării pedepsei capitale, în orice circumstanţe, şi, în mod cu atât mai reprobabil, a practicii executărilor prin spânzurare a protestatarilor de către Republica Islamică Iran”.

De asemene, au fost reiterate îngrijorările profunde la nivelul MAE, al instituţiilor democratice şi al societăţii civile din România, provocate de continuarea încălcărilor drepturilor omului în Republica Islamică Iran, inclusiv condamnarea protestatarilor din motive politice, în absenţa unui proces echitabil, în contextul manifestaţiilor la nivel naţional declanşate în septembrie 2022, în urma decesului în arest al tinerei Mahsa Amini. Nu în ultimul rând, a fost făcut un apel la oprirea încălcărilor drepturilor omului.

MAE a reamintit ambasadorului Republicii Islamice Iran la Bucureşti concluziile Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene din 12 decembrie 2022, cu accent pe toate aspectele problematice care nu au primit un răspuns constructiv din partea autorităţilor de la Teheran. A fost subliniat că respectivele aspecte din concluziile adoptate de către Consiliul UE rămân valabile şi că nerezolvarea acestora are un impact negativ asupra relaţiilor cu UE.

Execuțiile din Iran, „crimă sancționată de stat”

Șeful ONU pentru drepturile omului a declarat că valul de sentințe de condamnare la moarte pronunțate în urma izbucnirii tulburărilor civile din Iran echivalează cu o „crimă sancționată de stat”, execuțiile fiind folosite pentru a băga frica în populație și pentru a înăbuși disidența.

„Înarmarea procedurilor penale pentru a pedepsi oamenii care își exercită drepturile lor fundamentale – cum ar fi cei care participă sau organizează demonstrații – echivalează cu o crimă sancționată de stat”, a declarat marți, într-o declarație, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk.

El a adăugat că astfel de execuții încalcă legislația internațională privind drepturile omului.

Sâmbătă, Iranul a spânzurat doi bărbați condamnați pentru uciderea unui membru al forțelor de securitate în timpul protestelor naționale declanșate de moartea lui Mahsa Amini în septembrie, în custodia poliției.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a primit informații potrivit cărora alte două execuții sunt iminente, se arată în comunicat, arată Al Jazeera.