Valery Kuzmin, convocat la sediul MAE de Luminița Odobescu

La data de 21 februarie 2024, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost chemat la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) pentru a discuta despre tragicul deces survenit în închisoare politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi, potrivit comunicat transmis de instituție.

Reprezentantul din partea MAE a subliniat că autoritățile ruse poartă întreaga responsabilitate pentru moartea lui Aleksei Navalnîi. A insistat asupra necesității unei anchete transparente, independente și cuprinzătoare pentru a elucida circumstanțele în care a avut loc decesul.

De asemenea, a subliniat obligația morală a Rusiei de a permite transferul imediat al corpului neînsuflețit al lui Aleksei Navalnîi către familia sa.

Convocarea ambasadorului rus reflectă poziția fermă a României în condamnarea încălcărilor grave și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă, precum și cererile de respectare a angajamentelor internaționale asumate de către Rusia în acest domeniu, se mai arată în comunicatul MAE.

Luminița Odobescu, MAE
Luminița Odobescu / SURSA FOTO: Dreamstime

Fratele lui Aleksei Navalnîi, pe lista persoanelor căutate în Rusia

Amintim că potrivit informațiilor obținute din sursele media sub controlul statului rus, pare că fratele lui Aleksei Navalnîi, Oleg Navalnîi, a fost adăugat pe lista persoanelor căutate în Rusia, după ce împotriva sa a fost deschis un nou dosar penal.

Oleg Navalnîi a fost reintrodus pe lista persoanelor căutate de către Ministerul rus de Interne. Acest lucru este legat de noile acuzații penale care îl vizează.

Oleg Navalnîi
Oleg Navalnîi / SURSA FOTO: The Moscow Times

În baza de date în cauză, nu sunt disponibile detalii privind motivele pentru care fratele lui Alexei Navalnîi este căutat.

Potrivit declarațiilor furnizate pentru TASS de către autoritățile de aplicare a legii, au fost formulate noi acuzații împotriva lui Oleg Navalnîi. Cu toate acestea, nu au fost oferite detalii suplimentare.

În anul 2021, acesta a primit o sentință de un an de închisoare cu suspendare din cauza încălcării restricțiilor legate de COVID. Acuzația a fost legată de îndemnul său adresat cetățenilor ruși de a se alătura unui miting în sprijinul fratelui său.

În luna februarie a anului 2022, Oleg Anatolevici Navalnîi a fost condamnat în absență la un an de închisoare pentru nerespectarea condițiilor eliberării condiționate. În prezent, locația sa este necunoscută. Mai multe puteți citi aici.