Premierul Emil Boc a cerut prefecţilor să verifice contractele finanţate din fonduri UE, arătând că proiectele înregistrează întârzieri de până la un an faţă de graficul stabilit, întârzieri generate nu de instanţele judecătoreşti care rezolvă contestaţiile, ci de documentaţiile prost întocmite.

El a prezentat ca exemple în acest sens, într-o videoconferinţă cu prefecţii, contracte privind reabilitarea infrastructurii rutiere şi gestionarea deşeurilor din judeţele Vrancea, Giurgiu, Satu Mare, Sălaj, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Bacău şi Teleorman, în valoare individuală de peste 20 milioane euro, dar care înregistrează întârzieri cuprinse între 6 şi 12 luni în ceea ce priveşte implementarea.

Premierul a cerut prefecţilor să nu mai „arunce vina” pentru întârzieri pe instanţele judecătoreşti care analizează contestaţiile formulate la licitaţii, deoarece în majoritatea cazurilor problemele sunt generate de documentaţiile prost întocmite.

Nemulţumiri

La ultima reuniune a comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor comunitare, premierul Boc a declarat că este nemulţumit de nivelul scăzut al plăţile efective realizate pentru programe finanţate din fonduri UE raportat la totalul proiectelor depuse şi a apreciat că, în acest ritm, România riscă să nu poată cheltui toţi banii alocaţi pentru 2010 de către Executivul comunitar.

El a arătat că acele contracte încheiate de firme pentru proiecte finanţate şi de Uniunea Europeană, dar în cazul cărora lucrările sunt întârziate cu 6-9 luni vor fi reziliate, iar primele „semnale publice” în acest sens vor fi lansate în săptămânile următoare.

Datele prezentate atunci de şeful Guvernului relevă că până la data de 9 iulie 2010 au fost depuse 18.177 proiecte pentru fonduri UE, în valoare cumulată de 38,9 miliarde euro, dintre care au fost aprobate 4.421 proiecte de 9,4 miliarde euro.

Din totalul acestora, contracte şi decizii de finanţare au fost semnate pentru 3.146 proiecte de 6,06 miliarde euro, dar totalul plăţilor efective s-a ridicat la doar 882 milioane euro.

Reprezentanţii FMI sunt îngrijoraţi de absorbţia de către România a fondurilor europene, care arată foarte rău, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, precizând că va încerca să găsească împreună cu Guvernul strategii de atragere a finanţărilor europene.

SURSA: Mediafax