Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să evite să mai lanseze estimări privind numărul de şomeri sau concedieri din acest an, arătând că astfel de anunţuri creează o stare de tensiune în rândul populaţiei şi nici nu sunt susţinute de simulările efectuate la momentul construcţiei bugetului pe 2010.

“Şeful Guvernului a cerut miniştrilor să se ferească să mai anunţe estimări privind numărul de şomeri sau de persoane concediate din acest an, arătând că pe lângă faptul că se creează o stare de tensiune în rândul populaţiei, aceste date nu pot fi anunţate în prezent în mod realist. El a susţinut că, la momentul elaborării bugetului pentru 2010, au fost realizate simulări din care rezultă că rata şomajului ar urma să fie menţinută sau să scadă în raport cu rata de anul trecut”, au relatat pentru Mediafax surse ministeriale.

Atenţionarea a fost transmisă miniştrilor în şedinţa de vineri a Guvernului.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu România, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat ProTV, că şomajul va continua să crească până la jumătatea acestui an şi ar putea atinge un milion de persoane.

Imediat, premierul Boc a declarat că niciun document oficial încheiat cu FMI nu stabileşte un anumit număr de concedieri, aceeaşi idee fiind susţinută ulterior şi de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, ministrul Finanţelor evita să comenteze pe tema disponibilizărilor din administraţia publică, precizând însă că există un program pentru circa 100.000 de disponibilizări care va fi aplicat de instituţiile din sectorul bugetar.

După această declaraţie, şeful Guvernului a afirmat, fără a nominaliza un ministru anume, că lansarea cifrei de 100.000 bugetari concediaţi a fost un început greşit de mandat al “unor miniştri” şi că acestora li s-a reproşat deja că s-au pronunţat pe o astfel de temă înaintea unei analize în Guvern.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), rata şomajului în decembrie 2009 a ajuns la 7,8%, faţă de 7,5% în luna anterioară, numărul total al şomerilor fiind de 709.383 persoane.

SURSA: Mediafax