O furtună puternică a afectat zilele trecute nordul Greciei (regiunea Halkidiki). Evenimentul s-a soldat cu decesul a șapte turiști, între care doi români. Alte 100 de persoane au fost rănite. În zonă au fost semnalate fenomene meteo extreme, vânt foarte puternic, ploaie şi grindină, care au distrus clădiri, au rupt copaci din rădăcină și chiar au măturat rulote.

Artistul român se afla pe o terasă în momentul în care furtuna a lovit regiunea Halkidiki.

„Sunt pe terasa apartamentului pe care îl avem închiriat aici în Grecia. Venim pe Sithonia în Hakidiki de 4 ani și ne place tare mult. Au mâncare excelentă, marea este super albastră, ei sunt primitori, prețurile sunt relativ conforme cu serviciile care ți se oferă, ai multe plaje de vizitat și de băut un tzipuro pe fiecare dintre ele, iar copiii sunt întotdeauna încântați și ca la ei acasă. Acum, da, bineînțeles că nu e ca și cum nu s-antamplat nimic, nu, e zona cea mai afectată de această furtună care a apărut de nicăieri acum două seri.

Rețineți totuși că a fost o furtună nemaivăzută în ultimii 50 de ani, iar unii spun că ei nu știu să fi fost vreodată ceva mai de amploare decât această tornadă/ciclon sau ce o fi fost. Așadar, slabe șanse să se repete curând, iar asta are și o explicație logică pe care o puteți găsi în explicațiile meteorologilor. A fost nasol tare, înspăimântător e cuvântul potrivit pentru imaginile care mi se derulează și acum prin față ochilor. Au murit oameni, au fost răniți peste 100 de turiști și localnici, pagubele materiale nu sunt încă estimate, iar proporțiile dezastrului se mai pot vedea pe străduțele paralele cu drumul principal care străbate brațul de pe o parte până pe cealaltă a Sithoniei, într-un ocol în care urci și coborî de atâtea ori încât ți se înfunda urechile de la diferență de presiune de minim 5 ori. Copaci retezați sau contorsionați și căzuți la pământ, locuri care nu mai există și greci triști care încă se întreabă ce i-a lovit. Nu e curent pe toată peninsula. Revin, sunt pe terasă, peste drum de terasa mea micuță e un loc unde era un copac mare și stufos, acum nu mai e, e un loc gol și nu prea, căci pe el, pe locul ăla, acum stă și fumează picior peste picior un grec bătrân. Stă pe un scăunel, fumează, se uită în zare la mare și dintr-o mașină trasă la umbră, se aude ușor, în surdină, Edith Piaf și al ei Rien… E cadrul perfect…

Grecii sunt supărați, le pleacă turiștii, au mult de muncă să restabilească micul paradis, sunt șocați… Dar, vorba unuia de la o tavernă azi „What to do?…” iar apoi a început să cânte din Beatles la masă noastră și noi cu el, în semn de recunoștință pentru pozitivitate :” Love… Love me do…””, a scris el în mediul online.