Pandemia de coronavirus face ravagii în România. Și totuși, aceasta nu este singura boală care dă peste cap viața oamenilor. Sute de mii de români au parte de o altă boală care le creează probleme imense.

Boala care face ravagii în România!

În plin sezon al ambroziei, jumătate de milion de români alergici la această plantă care crește în special pe terenuri virane, se confruntă cu o grijă în plus. Alergia are aceleași simptome precum coronavirusul. Vorbim despre strănut, nas înfundat sau pierderea mirosului. Toate seamănă cu cele provocate de coronavirus.

Speriați, oamenii cer ajutor în spitale. Specialiștii îi sfătuiesc să se adreseze medicului de familie, care îi poate îndruma către un alergolog sau către un spital COVID, dacă e cazul.

Cei care trec prin acest coșmar trebuie să se adreseze medicului de familie. În funcție de simptome, acesta îi poate trimite la un specialist ori la o testare COVID-19, ca să elimine orice dubiu.

„Dacă este primul an când îi apar simptomele, este destul de greu de făcut un diagnostic diferențial. Durata este foarte importantă, simptomele la început pot fi asemănătoare, apoi apare febra – în infecția cu covid – și evoluția în timp a afecțiunii. Unii pacienți cu alergie severă la ambrozie au nasul atât de înfundat încât nu mai simt mirosul”, spune Brândușa Petruțescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, conform ProTV.

Ca să stârpească această planta invazivă în Capitală, Poliția Locală a făcut mai multe controale. Autoritățile au descoperit anul acesta 54 de zone în care crește nestingherit ambrozia. Dintre acestea, 41 sunt terenuri private, însă proprietarii nu au putut fi deocamdată identificați.

„Sunt terenuri, suprafețe mari, în care este foarte greu să identific proprietarul. Noi facem adrese și la colegii de la Taxe și Impozite să ne sprijine, dar când este o suprafață mare avem nevoie de sprijinul ANCPI-ului – Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Conform legii de organizare a ANCPI-ului toate aceste verificări chiar dacă sunt autoritate publică sunt contra cost”, explică Dan Rășică, directorul general al Poliției Locale București.

În primă fază, proprietarii de terenuri se aleg cu un avertisment, apoi pot primi o amendă între 1.000 și 5.000 de lei, dacă sunt persoane fizice și până la 20.000 de mii de lei dacă sunt persoane juridice.