Preşedintele Federal Reserve (Fed), Ben Bernanke, a reuşit să aducă economia SUA pe creştere după cea mai îndelungată recesiune din ultimii 60 de ani, însă principalii beneficiari ai ieşirii din criză sunt, până acum, bogaţii de pe Wall Street, şi nu marea masă a populaţiei, scrie Bloomberg.

Bernanke va ţine luni un discurs la prânzul oficial al Economic Club of New York, după ce a contribuit prin măsuri economice şi de politică monetară la creşterea de 62% înregistrată de bursa de pe Wall Street din martie până acum.

Sub conducerea lui Bernanke, Fed s-a angajat să menţină costurile de credit „excepţional de reduse pentru o perioadă îndelungată”, însă eforturile băncii centrale nu au împiedicat creşterea şomajului la 10,2% în octombrie, maximul ultimilor 26 de ani.

Rata dobânzii de politică monetară este menţinută de Federal Reserve în intervalul 0-0,25%, iar banca centrală dispune de spaţiu restrâns de manevră pentru noi măsuri de stimulare a economiei în eventualitatea apariţiei unor probleme neanticipate.

Bursa creşte pe seama şomerilor

Bernanke s-ar putea confrunta cu o creştere care nu generează locuri de muncă, în timp ce acţiunile continuă să se aprecieze datorită reducerilor de costuri realizate de companii, parţial prin concedieri.

„Este o situaţie cu două laturi. Sectorul corporatist va fi într-o formă foarte bună din punct de vedere financiar, aducând câştiguri pe bursă, însă şomajul va continua să crească chiar şi în primăvară”, consideră economistul şef al IHS Global Insight, Nariman Behravesh.

Economia Statelor Unite a crescut în perioada iulie-septembrie pentru prima dată după patru trimestre consecutive de contracţie, însă cea mai mare parte a avansului Produsului Intern Brut a fost determinată de îmbunătăţirea productivităţii companiilor, care au reuşit să acopere cererea din piaţă cu forţă de muncă mai restrânsă decât acum un an.

SURSA:Mediafax