Bloomberg a pregătit o analiză surprinzătoare privind intenţia Turciei de a stabili legături apropiate cu ţările din Golf. În articolul cu titlul “Turcia doreşte să se întâlnească cu Arabia Saudită, o parte a resetării relaţiilor regionale” se atrage atenţia asupra vizitei ce se va desfăşura săptămâna viitoare, scrie Cumhuriyet. 

În analiză sunt amintite discuţiile de 2 zile ale Turciei cu Egiptul pentru a detensiona relaţiile şi se menţionează: “Prin vizita prevăzută a avea loc săptămâna viitoare în Arabia Saudită, Turcia va mai face un pas către lumea arabă”.

De asemenea, în analiza Bloomberg se arată că “vizita în Arabia Saudită a ministrului de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, va fi prima vizită a unui oficial turc după uciderea lui Jamal Khashoggi în Consulatul de la Istanbul. Înaintea vizitei preconizate a avea loc la 11 mai, preşedintele Erdoğan şi regele saudit Salman bin Abdulaziz au avut marţi o convorbire telefonică pentru a găsi căile de a îmbunătăţi relaţiile”.

Influenţa alegerii lui Biden ca preşedinte

În acelaşi timp, analiza face referire şi la influenţa preşedintelui SUA, Joe Biden:

“Turcia urmăreşte să diminueze confruntările din Libia şi Siria şi să elimine tensiunile care obstrucţionează comerţul regional şi descoperirile energetice. Pentru acest lucru încearcă să-şi reseteze relaţiile cu Egiptul, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Această mutare corespunde recalibrării pe un plan mai larg a relaţiilor cu ţările Orientului Mijlociu după câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Joe Biden. 

S-a atras atenţia că Turcia din era Erdoğan “este un susţinător al Fraţilor Musulmani, organizaţie considerată de către guvernele a numeroase ţări arabe ca fiind o ameninţare pentru administraţia lor”. De asemenea, în analiză se mai spune că “Nu se ştie dacă Turcia şi-a redus sau nu sprijinul pe care-l acordă Fraţilor Musulmani pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Riyadul şi Abu Dhabi”. 

Referitor la continuarea boicotului Arabiei Saudite faţă de Turcia se menţionează următoarele:

“Arabia Saudită este una dintre cele mai importante pieţe regionale ale întreprinderilor turceşti. Anul trecut, au existat obiecţii cu privire la accelerarea de către oficialii saudiţi a eforturilor de a împiedica importurile turceşti în urma uciderii lui Khashoggi. Conform datelor exportatorilor turci s-a putut observa o reducere de aproximativ 90% a livrărilor turceşti către Arabia Saudită în luna martie.

Relaţiile dintre Turcia şi Egipt au fost afectate în urma răsturnării de la putere în 2013 a liderului islamist Mohamed Morsi, preşedintele ales, de către actualul preşedintele al Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi. Lunile trecute Erdoğan a recurs la o serie de demersuri pentru a îndrepta relaţiile.Turcia a declarat că speră să încheie cu Egiptul un acord privind delimitările maritime”.