Celebrul miliardar american a devenit ținta favorită a complotiştilor, ale căror postări au beneficiat de o vizibilitate sporită în favoarea pandemiei și circulă pe Internet în diverite variante și versiuni.

Co-fondatorul Microsoft, care a devenit filantrop, este „un fel de păpușă voodoo în care complotiştii din toate părţile lumii înfig ca pe nişte ace diversele lor teorii” , explică pentru AFP Rory Smith, director de cercetare la First Draft, o rețea de mass-media care conduce proiecte împotriva dezinformării.

Dezinformare virală

O „sperietoare”, spune Whitney Philips, de la Universitatea Americană din Syracuse, despre miliardarul american, angajat de douăzeci de ani prin intermediul Fundației Gates în campaniile de vaccinare și lupta împotriva epidemiilor.

Printre altele, un videoclip în limba engleză care îl acuză, printre altele, că ar vrea „să elimine 15% din populație” prin intermediul vaccinurilor și a implantului de microcipuri, a obținut aproape două milioane de vizionări pe YouTube în mai puţin de două luni!

Aceste acuzații au „explodat” între ianuarie și aprilie, notează Rory Smith, în asemenea măsură încât, potrivit „New York Times, dezinformarea în limba engleză care îl vizează pe Bill Gates este acum cea mai virală din toate informațiile referitoare la Covid-19, care a făcut peste 300.000 de morți în întreaga lume, scrie lalibre.be.

„Un profitor de război”

Prezente în toată lumea și în multe limbi, aceste postări pot fi găsite pe Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp sau pe forumurile 4chan, Reddit etc.

AFP a demontat deja peste o duzină de publicații virale în engleză, franceză, spaniolă, poloneză sau cehă.

Cu citate și videoclipuri deviate, decontextualizate, fotomontaje, scurtături înșelătoare, aceste publicații îl acuză că dorește să ofere un vaccin otrăvit africanilor, că a paralizat sute de mii de copii, că deține OMS, că ne folosește-ne creierul pentru a crea criptomonede sau chiar că este… satanist.

Consecințe îngrijorătoare

Dacă multe astfel de postări circulau deja înainte de pandemia noului coronavirus, afirmațiile care îl vizează pe Bill Gates au un lucru în comun: îl acuză că vrea să profite de pandemie ca un „profitor de război”, că doreşte înrobirea lumii sau să se îmbogățească vânzand vaccinuri.

„Aceste teorii pot reduce încrederea oamenilor în organizațiile de sănătate și să ducă la scăderea ratelor de imunizare, ceea ce este îngrijorător”, a continuat dl. Smith.

„Orice teorie a conspirației trebuie să-și demaşte orchestratorul final”, spune cercetătoarea Kinga Polynczuk-Alenius, pe un blog al Universităţii din Helsinki.

„Ţapul ispăşitor perfect”

„Pentru că a criticat administrația Trump, pentru că este un magnat al tehnologiei devenit filantrop, un promotor fervent și finanțator al vaccinării, cofondatorul Microsoft este țapul ispășitor perfect pentru o criză, care este la intersecția tehnologiei și a științei medicale”, rezumă ea situaţia.

Mai exact, „el nu a devenit vedeta conspirațiilor, ci este deja de multă vreme”, precizează Sylvain Delouvée, cercetător în psihologie socială la Universitatea din Rennes.

Bill Gates a fost deja acuzat că se află în spatele epidemiei Zika sau că este o creatură reptiliană, reamintește acest specialist în conspirații.

Dar, datorită actualei crize de sănătate fără precedent, Bill Gates face contoarele să explodeze.