Miliardarul american Bill Gates, fondator al Microsoft, a susținut că Statele Unite ale Americii ar fi avut nevoie de alte 10 săptămâni de izolare totală (shutdown), pentru a putea lupta eficient cu epidemia de coronavirus.

Gates explica încă de luna trecută faptul că țara are nevoie de o abordare unitară, pentru a putea depăși criza cauzată de COVID-19.

Plaje deschise

Reacția sa a venit în contextul în care doar cinci state americane au păstrat restricțiile privind izolarea la domiciliu, permițând părăsirea caselor doar pentru îndeplinirea necesităților esențiale.

Iar măsurile prin care s-a încercat limitarea răspândirii coronavirusului au fost foarte eterogene, diferind mult de la un stat la altul.

”Avem nevoie în primul rând de o abordare consistentă la nivel național în privința izolării. În ciuda avertismentelor lansate de specialiștii în sănătate publică, unele state și comitate nu au luat măsuri complete de izolare”, a arătat Bill Gates.

”În unele state, plajele sunt încă deschise. În altele, restaurantele încă servesc clienții așezați la mese”, și-a manifestat miliardarul nemulțumirea.

Testarea de acasă

Fondatorul Microsoft a adăugat că ”orice confuzie cu privire la măsurile ce trebuie adoptate nu va face decât să agraveze suferința economică și să crească șansele ca virusul să se întoarcă și să provoace și mai mulți morți”.

Miliardarul s-a declarat nemulțumit de rata de testare la nivel național în SUA, considerând că aceasta ar fi trebuit să fie mai mare. Gates a dat exemplul statului New York, unde capacitatea de testare a ajuns și la 20.000 de oameni pe zi.

De asemenea, Bill Gates și-a exprimat aprecierea pentru modalitatea de testare introdusă în Seattle, prin care eventualii pacienți se pot testa singuri acasă, eliminând astfel riscul de infectare a personalului medical.

Lipsa unui răspuns unitar

”Sper că inovația asta, dar și altele, în privința testării împotriva noului coronavirus, vor fi adoptate în curând în toată țara”, a spus miliardarul, conform The Independent.

Gates susține că un vaccin va fi dezvoltat în aproximativ 18 luni și a lăudat guvernul american pentru încheierea de acorduri cu companiile de profil.

”Este un semn grozav că administrația a încheiat contracte cu cel puțin două companii pentru obținerea și producerea unui vaccin. Sper că vor urma și altele”, a spus el.

Iar medicul Anthony Fauci, epidemiologul-șef de la Casa Albă, a împărtășit nemulțumirea lui Bill Gates în ceea ce privește lipsa unui răspuns unitar și coordonat al statelor americane, în lupta cu noul coronavirus.

Tensiuni între state și autoritățile federale

El a criticat în termeni duri tensiunile care au apărut între autoritățile federale și cele statale, pe fondul neînțelegerilor legate de măsurile de izolare care ar fi trebuit adoptate.

Între timp, președintele Donald Trump a luat o decizie controversată, la începutul lunii mai, hotărând că banii sunt mai importanți decât sănătatea. El a dizolvat organismul federal care lupta cu epidemia de coronavirus, preferând să se concentreze asupra măsurilor economice și renunțând practic la coordonarea luptei cu epidemia de COVID- -19.

Statele Unite ale Americii este în prezent țara cea mai afectată din lume de pandemia COVID-19. Din totalul de peste 4,3 milioane cazuri de persoane identificate pozitiv, peste 1,4 milioane se află în SUA.

Iar numărul deceselor atribuite noului coronavirus a depășit la 83,4 mii de oameni în SUA.