Este cunoscut în întreaga lume ca fiind co-fondator al corporaţiei Microsoft, în cadrul căreia, de-a lungul timpului, a ocupat funcţiile de preşedinte, CEO şi arhitect principal de software. Până în mai 2014, a fost acţionarul majoritar al companiei, conform agerpres.ro

Un simbol al revoluţiei digitale

Bill Gates este un simbol al revoluţiei digitale din anii 1970 şi 1980. A studiat la Lakeside School din oraşul natal, începând cu anul 1967. Din 1973, urmează cursurile universitare la Harvard, dar în cel de-al treilea an renunţă la cursuri.

A înfiinţat Microsoft în anul 1975, împreună cu Paul Allen, amicul său din copilărie, notează gatesnotes.com. Mica firmă din Albuquerque, New Mexico avea să devină una dintre cele mai importante companii de software pentru computerele personale pe plan internaţional.

În iunie 2006, a anunţat că se va retrage, treptat, din funcţiile de conducere din cadrul Microsoft, preferând să se implice mai mult în activitatea Fundaţiei Bill & Melinda, pe care a înfiinţat-o, împreună cu soţia sa, în 2000, conform gatesfoundation.org. Douăzeci de ani mai târziu, fundaţia celor doi este cea mai importantă organizaţie privată caritabilă din lume, potrivit theguardian.com.

A renunţat la postul de preşedinte al companiei Microsoft în februarie 2014, devenind consilier pe probleme de tehnologie al noului CEO, Satya Nadella. Începând cu luna martie 2020, s-a dedicat activităţilor filantropice, de combatere a încălzirii globale, de îmbunătăţire a sănătăţii şi educaţiei universale.

Bill Gates a fost o prezenţă constantă în topul întocmit de publicaţia Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume. A fost inclus în 1987, iar între 1995 şi 2017, cu patru excepţii, a fost considerat cel mai bogat om din lume, conform forbes.com. Averea sa era estimată, în august 2020, la peste 113 miliarde de dolari, îl plasa pe locul al doilea în ierarhia mondială, fiind depăşit doar de Jeff Bezos, fondatorul Amazon.