Încă de la începutul pandemiei, miliardarul Bill Gates a fost o ţintă a teoriilor conspiraţioniste legate de Covid-19. Acum, spune Gates, acele zvonuri şi elemente de dezinformare îi împiedică pe mulţi americani să se vaccineze împotriva Covid şi astfel întârzie sfârşitul pandemiei, relatează CNBC.

Într-o postare de pe blogul său ce a fost publicată săptămâna trecută, Gates scria că “teoriile conspiraţiei care, din păcate, mă implică” au avut un impact major asupra campaniei de vaccinare împotriva Covid în SUA, adăugând că se aştepta ca ratele de vaccinare să fie mult mai mari ca până acum. Până în prezent, 61% din populaţia Statelor Unite este complet vaccinată împotriva Covid, conform datelor furnizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

Cel puţin alte 83 de ţări sau teritorii au rate mai mari de vaccinare completă, potrivit Our World Data, inclusiv ţări de pe fiecare continent.

“Aceasta face parte dintr-o tendinţă mai mare de neîncredere în instituţii şi este una dintre problemele care mă îngrijorează cel mai mul în 2022” a scris Bill Gates.

Dezinformarea despre vaccin

Un sondaj publicat în noiembrie de Kaiser Family Foundation arată cât de răspândită este dezinformarea despre vaccin: 78% dintre adulţii din SUA fie cred cel puţin o informaţie greşită despre Coronavirus sau vaccinuri, fie nu sunt siguri dacă această informare greşită este adevărată sau falsă.

Printre cei chestionați, cele mai comune mituri legate de Covid au inclus „guvernul exagerează numărul de decese cauzate de Covid” și „femeile însărcinate nu ar trebui să primească vaccinul”. Ambele mituri sunt false. Experții spun că numărul deceselor de Covid ar putea fi chiar mai mare. De asemenea, nu există dovezi științifice solide că vaccinurile împotriva Covid pot cauza probleme de fertilitate. Potrivit CDC, vaccinurile sunt perfect sigure pentru persoanele care sunt însărcinate, care alăptează sau intenționează să rămână însărcinate.

Guvernul ar trebui să aibă reguli mai stricte

Din păcate, milioane de americani rămân ezitanţi sau nedoritori de-a dreptul să se vaccineze împotriva Covid, în mare parte din cauza neînţelegerii şi a lipsei de informaţii.

Bill Gates sugerează că Guvernul ar trebui să aibă reguli mai clare cu privire la reţelele de socializare pentru a preveni oamenii să distribuie falsuri, în special informaţii care dăunează sănătăţii oamenilor.

„Un videoclip care susține în mod fals că vaccinul împotriva Covid-19 te face infertil nu ar trebui lăsat să se răspândească pe scară largă sub pretextul că este o știre”, a scris Bill Gates pe blogul său.