Potrivit Ministerului Afacerilor Europene, „România a fost un beneficiar net al bugetului UE din 2007 până în prezent, cu un beneficiu de aproximativ 5,5 miliarde de euro“. Asta doar „pe hârtie“, pentru că la întocmirea acestui bilanț oficialii MAE au luat în considerare sumele alocate pentru proiectele selectate și aprobate în perioada 2007-2012 și nu sumele pe care România le-a accesat efectiv, în această perioadă, adică plățile efectuate către beneficiari, care sunt substanțial mai reduse. Practic, pe toate cele nouă programe, începând din 2007 și până la jumătatea lunii iulie a anului în curs, România a făcut plăți din fonduri europene nerambursabile în valoare totală de circa 7,8 miliarde de euro. Pe de altă parte, în perioada 2007-2012, România a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu suma de 7,9 miliarde euro.

La Ministerul Agriculturii, cele mai multe plăți

Programul Național pentru Dezvoltare Rurală(PNDR), aflat în coordonarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale(MADR), înregistrează cel mai mare grad de accesare a fondurilor europene, cu plăți efectuate până în prezent în valoare de  3,6 miliarde de euro (44,96% din totalul sumei alocate pentru perioada 2007-2013).  Din păcate, la celălalt program coordonat de MADR, și anume, Programul Operațional pentru Pescuit, lucrurile stau prost. Din cele 230 de milioane de euro – suma nerambursabilă alocată de UE, au fost efectuate plăți în valoare de doar 59 de milioane de euro. De alt­fel, plățile din cadrul acestui program sunt blocate din 13 ianuarie 2012, ca urmare a unor mari deficiențe constatate în derularea lui. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, ne-a declarat că în urma discuțiilor pe care le-a avut în ultimele zile cu reprezentanții instituțiilor europene, precum și ca urmare a măsurilor pe care MADR le-a luat pentru înlăturarea neajunsurilor semnalate de auditor, este optimist și speră ca, în cel mai scurt timp, plățile să fie deblocate.

POS Transport, pe ultimul loc

Pe ultimul loc se situează POS Transport, cu un grad de accesare  de doar 9,05%. Astfel, din totalul de 4,5 miliarde alocate acestui program pentru perioada 2007-2013 (aceasta este partea nerambursabilă, la care se adaugă contribuția de la bugetul de stat, în valoare de 1,09 miliarde de euro), până în momentul de față, Unitatea de Management de la Ministerul Transporturilor a făcut plăți în valoare de doar 414 milioane de euro. În acest ritm, există riscul ca peste două treimi din fondurile alocate acestui program să fie pierdute.

Practic, ne-am luat banii înapoi

Așadar, până-n momentul de față, pe totalul programelor europene s-au efectuat plăți în valoare de 7,81 miliarde de euro, în condițiile în care, în perioada 2007-2012, România a virat la bugetul Uniunii Europene 7,91 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, practic, ne-am luat banii înapoi, mai puțin 100 de milioane de euro. Dacă acest trend se va menține și în perioaada care a mai rămas până la sfârșitul anului 2013, atunci Romania va pierde circa 60% din fondurile europene nerambursabile alocate pentru acest ciclu bugetar de șapte ani. Analistul economic Ilie Șerbănescu a declarat pentru Capital că nu putem vorbi de pierderea acestor fonduri europene, pentru că, pur și simplu, ele nu mai există, fiind deja folosite de UE  în alte scopuri, pe fondul crizei economice din ultimii ani.

Nu putem spune că vom pierde fondurile europene încă neaccesate, pentru că, pur şi simplu, aceste fonduri nu mai există, ele au fost deja folosite de UE  în alte scopuri, pe fondul crizei economice din ultimii ani.
Ilie Șerbănescu