De-a lungul celor cinci etape ale programului Prima Casă s-au acordat până în prezent peste 79.500 de garanții pentru finanțări în valoare de circa 3,117 miliarde euro, potrivit reprezentanților FNGCIMM.
Valoarea creditului mediu per ansamblul întregii perioade este de 39.200 euro.
Din creditele acordate cu garanția statului, 98,5% au fost în valută și doar 1,5% în lei. Chiar dacă în ultima vreme se vorbește tot mai des de creditarea ipotecară în moneda națională (BCR, cea mai activă bancă în program, oferă credite exclusiv în lei, din 15 octombrie), atractivitatea acesteia rămâne încă destul de scăzută.
Practic, în ultima vreme, ponderea creditelor în lei acordate prin Prima Casă a urcat ușor de la 1,38% la 1,5% din total credite.
2 Camere, peste jumătate din Prima Casă
Din totalul garanțiilor acordate, 52% au fost pentru locuințe de 2 camere, 27% pentru locuințe cu 3 camere, în vreme ce pentru locuințe cu 1 cameră s-au îndreptat doar 13% din garanții.
Bucureștiul conduce detașat în funcție de garanțiile acordate, cu 29,2%, fiind urmat de Cluj – cu 6,9%, județul Ilfov – cu 6,8% și Timiș – cu 5,9%. Județele Constanța, Brașov, Sibiu și Iași au atras fiecare între 3% și 5% dintre garanții.
Rambursare fără probleme
Din cele aproape 80.000 de credite cu 50% garanție de stat, doar 85 au ajuns în incapacitate de plată, adică 0,1% din total. Gradul infim de neperformanță poate fi explicat de lansarea programului într-o perioadă în care prețurile se mai stabilizaseră, iar costurile de finanțare (marjele, n.r.) au fost plafonate prin lege, venind la momentul lansării la jumătatea costurilor pentru creditele clasice.
Prima Casă are o performanță de excepție în privința rambursărilor comparativ cu creditarea per ansamblul sistemului bancar, care înregistrează o rată a neperformantelor de 17,3%.
Astfel, chiar dacă statul și-a asumat garantarea a jumătate din creditele de peste 3,1 miliarde euro din Prima Casă, doar 0,1% dintre acestea au avut probleme de plată, iar statul poate recupera cea mai mare parte a sumelor prin executare.