Prima victimă a fost promisiunea de a nu crește niciodată impozitele pentru cei care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari pe an. Cheltuielile de 1,9 trilioane de dolari au inclus de fapt 57 de miliarde de dolari în impozite mai mari. Unele dintre ele îi vor lovi exact pe americanii care au câștigat mai puțin de 400.000 de dolari.

Taxa pe carbon, o mare porcărie

Biden, vicepreședintele Harris, John Kerry și mulți alți oficiali de la Casa Albă doresc să impună o taxă pe „carbon”. Orice taxă pe carbon ar afecta toate gospodăriile și afacerile americane. Costuri mai mari ale benzinei la pompă, costuri mai mari pentru încălzirea casei, produse mai scumpe.

O taxă pe carbon este atât de radicală, încât până și echipa de campanie a lui Hillary Clinton a abandonat în 2016 orice discuție despre o taxă pe carbon. După ce a văzut că toate sondajele pe această temă arătau că este „o mare porcărie” și că ar distruge gospodăriile sărace.

Secretarul pentru Transporturi al administrației Biden afirma tot în campanie că democratul nu susține o taxă pe benzină, deoarece ar fi fost una pentru alegătorii clasei de mijloc. Dar la fel este și taxa pe carbon. Doar că e mai mare.

Orice impozit pe energie ar afecta întreaga economie. Este privită ca un fel de stimulent de intrare către taxa pe valoarea adăugată. Dacă pur și simplu se va extinde impozitul din sectorul energetic la toate sectoarele, Statele Unite va începe să semene foarte mult cu Europa. Unde TVA-ul mediu este de aproximativ 20%.

Creșterea impozitului pe profit

Biden a amenințat că va majora impozitul pe veniturile întreprinderilor fie la 35% (abrogând întreaga reducere a impozitelor decisă de Trump, așa cum a promis în timpul campaniei), fie la 28%.

Fie ar aduce impozitul pe afaceri din SUA mai mare decât cel al Chinei. Când Biden era vicepreședintele lui Obama, rata impozitului din SUA era de 35%, cu zece puncte procentuale mai mare decât cea de 25% a Chinei.

Impozitarea pe veniturile companiilor este un mare succes pentru americanii care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari.

Când republicanii au redus rata impozitărilor de la 35% la 21%, ratele mai mici au fost transmise direct clienților de utilități: facturile de electricitate, gaze, apă. Utilitățile transferă direct consumatorilor costul impozitelor pe profit.

Miliardele din facturile mai mici la utilități au rezultat din reducerea impozitului pe profit. Dimpotrivă, o creștere a impozitului pe veniturile companiilor, așa cum vrea Biden, va însemna miliarde în costuri mai mari ale utilităților, ceea ce va afecta gospodăriile și întreprinderile mici.

Majoritatea americanilor câștigă în prezent cu mult sub 400.000 de dolari. O creștere a impozitului pe profit reduce veniturile după impozitare și, prin urmare, valoarea tuturor acțiunilor. Biden intenționează să reducă economiile de o viață a peste 100 de milioane de familii americane.