”Italia a sprijinit România pentru aderarea la UE. Acum noi sprijinim integrarea României în spațiul Schengen. Obiectivul este ca acest lucru să se întâmple în cursul acestui an”, a arătat Berlusconi la reuniunea interguvernamentală româno-italiană care a avut loc luni la Palatul Victoria.
"Am dorit din tot sufletul ca România să adere la UE şi suntem acum alături de dumneavoastră pentru a deveni membri 100% ai UE", a spus premierul italian.

Ulterior, în cadrul declaraţiei comune de presă de la finalul reuniunii, premierul de la Roma a revenit asupra acestei teme şi a subliniat că Italia sprijină intrarea României în spaţiul Schengen şi obiectivul ca această aderare ‘să se întâmple în cursul acestui an’.

De asemenea, preşedintele Consiliului de Miniştri de la Roma a spus că în relaţia bilaterală dintre cele două ţări au fost ‘absolut în întregime depăşite neînţelegerile care se creaseră acum doi-trei ani’ în legătură cu unii dintre cetăţenii români prezenţi în Italia.

‘Acum sunt 1,2-1,3 milioane de cetăţeni români care lucrează în Italia, sunt oameni apreciaţi pentru că sunt de încredere şi muncitori harnici’, a afirmat Berlusconi, amintind că şi Italia a fost o ţară sursă de imigraţie, în prezent trăind în ţări de pe toate continentele circa 60 de milioane de oameni care sunt descendenţi ai emigranţilor italieni.
Premierul italian Silvio Berlusconi şi-a exprimat , la începutul reuniunii între delegaţiile guvernamentale română şi italiană, admiraţia pentru măsurile anticriză adoptate "cu curaj" de Executivul de la Bucureşti, în condiţiile în care acestea au fost "nepopulare".

"Ţin să transmit Guvernului, preşedintelui, premierului, miniştrilor că avem o mare admiraţie pentru modul cum aţi reacţionat faţă de criza economică", a spus Berlusconi, adăugând că măsurile asumate "cu curaj" de Executivul de la Bucureşti au fost ‘nepopulare, dar obligatorii’ în contextul impactului puternic al crizei.
Silvio Berlusconi a început, luni, o vizită în România, în timpul căreia va discuta cu omolgul său român, Emil Boc, şi va fi primit, marţi, de preşedintele Traian Băsescu.