Legătura acestei introduceri cu un articol din categoria Turism va fi evidentă în momentul în care veți ajunge în centrul Berlinului și veți încerca să numărați macaralele. Nu cred că am reușit vreo poză care să nu conțină pe fundal silueta înaltă a uneia dintre nenumăratele macarale.
Deși nu este un început care să poată fi folosit în descrierile agențiilor de turism, Berlin este unul dintre orașele cu viață, unul dintre acele orașe în care caracterul german este îndulcit de contribuția imigranților din multele părți ale lumii. Totodată, istoria orașului este cea care i-a determinat evoluția din ultimii 20 de ani, aducând laolaltă artiști neconvenționali, tineri neconformiști (Berlinul de Vest era singurul unde serviciul militar nu era obligatoriu), o scenă underground dintre cele mai puternice (este considerat capitala muzicii techno), dar în același timp și un sector industrial high-tech, precum și instituții de învățământ cunoscute.
Dat fiind faptul că statisticile ne arată că Berlinul nu este una dintre destinațiile favorite de vacanță pentru români, o scurtă enumerare a locurilor ce pot fi vizitate în Berlin ar fi utilă, urmând să vă povestim ulterior ceea ce face cu adevărat diferența și vă va face să reveniți în capitala Germaniei.
Ce am simțit că ar fi unul dintre punctele centrale este Berliner Dom, cea mai mare biserică (urcați până în vârf, vederea este foarte frumoasă), situată chiar pe Museuminsel, o zonă aflată pe râul Spree, loc în care veți găsi de altfel și Pergamon Museum (de fapt, sunt cinci muzee – colecții din antichitate, artă islamică, respectiv Orientul Apropiat). Cei pasionați vor pierde cu siguranță cel puțin o zi vizitând toate cele oferite de această insulă.
Trecând mai departe, turnul TV înalt de 368 metri (a patra construcție ca înălțime din Europa) vă invită la o plimbare la 360°, fie ca vizitator, fie ca și client în restaurantul din vârf. Trecerea se face inevitabil spre Zidul Berlinului și spre Checkpoint Charlie (cel mai cunoscut punct de trecere al frontierei). De la muzeul DDR (RDG), muzeul Stasi (Securitatea est-germană) și până la Berlin Wall Memorial (conținând ultimele părți din zid), amintirile sunt încă puternice și pot fi găsite chiar în centrul orașului.
Un alt loc ce s-ar califica pentru statutul de simbol al capitalei Germaniei este Poarta Brandenburg. Inaccesibilă locuitorilor Berlinului în timpul Razboiului rece, Poarta a redevenit faimoasă, fiind locul unde mii de oameni s-au întâlnit în 1989 pentru a-și striga bucuria unificării.
Nu departe veți găsi Reichstag-ul – Parlamentul Germaniei, iar o vizită nu poate fi ratată, mai ales că include domul de sticlă din care priveliștea (atât spre exterior, dar și spre interiorul clădirii) este cu adevărat impresionantă.
Multe dintre atracțiile turistice ale Berlinului pot fi văzute pe îndelete dacă alegeți o croazieră cu unul dintre multele vaporașe care plutesc pe râul Spree. Evident, la bord vă puteți bucura de povestea orașului, dar și de un pahar de Berliner (berea locală).
Iar pentru că această plimbare virtuală sunt sigur că v-a ostenit, vă propun să ne odihnim și să continuăm vizita în Berlin în episodul următor, descoperind împreună miile de restaurante, baruri, cluburi, dar și cea mai mare Grădină Zoologică din Europa.
Citește și