"În Europa de Sud-Est, majoritatea creditelor neperformante este în sectorul corporaţiilor. Asta înseamnă că ştergerea acestor credite trebuie privită în oglindă cu faptul că sectorul corporativ trebuie să îşi rezolve problemele. Asta înseamnă că nu este suficientă recunoaşterea creditelor neperformante, ci trebuie să decizi ce companii sunt viabile şi care nu sunt viabile", a explicat reprezentantul BERD, la conferinţa Euromoney 'The Regional Finance and Investment Conference for SouthEast Europe' .

În opinia acestuia, companiile neviabile trebuie clar delimitate, iar cele viabile trebuie restructurate, ceea ce presupune investiţii semnificative, dar absolut necesare pentru a atrage investitorii.

Oficialul BERD a pledat pentru privatizarea companiilor, susţinând că aceasta este o modalitatea de a îmbunătăţi mediul de afaceri şi guvernanţa corporativă. Bojan Markovic a explicat că privatizarea se poate realiza cu succes prin intermediul fondurilor de investiţii, care au bani, împreună cu BERD, care vine cu experienţa în domeniu.

Conferinţa Euromoney 'The Regional Finance and Investment Conference for SouthEast Europe' se desfăşoară pentru al doilea an consecutiv la Bucureşti. Potrivit organizatorilor, evenimentul reuneşte peste 300 de participanţi, care dezbat şi analizează provocările şi oportunităţile pe care le prezintă economiile din sud-estul Europei.

La conferinţă vor mai participa, printre alţii, Alen Leveric, adjunctul ministrului Economiei din Croaţia, Erjon Luci, adjunctul ministrului Finanţelor din Albania, Dusan Vujovic, ministrul Finanţelor din Serbia, Elisabeta Gjoni, prim-viceguvernatorul Băncii Albaniei, şi Velibor Milosevic, viceguvernator responsabil cu supravegherea bancară în Banca Centrală din Muntenegru.

Principalele teme de discuţie vizează posibilitatea creşterii economice în contextul economic global actual, efectul sancţiunilor impuse Rusiei asupra ţărilor din sud-estul Europei, securitatea energetică versus dependenţa de Rusia, problema creditelor neperformante, abordările în privinţa creditelor ipotecare în franci elveţieni sau măsurile adoptate pentru a creşte absorbţia fondurilor europene.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: