Comisia Europeană a atenţionat guvernul belgian în legătură cu bugetul federal pentru 2012, susţinând că cifrele de deficit prevăzute de guvernul lui Elio Di Rupo sunt prea optimiste, şi a cerut, prin urmare, într-o scrisoare, efoturi suplimentare de 1,2-2 miliarde de euro.

"Comisia ne-a lăsat să alegem, adică noi măsuri imediate într-un week-end pentru 1,2 miliarde (de euro), ceea ce noi am refuzat să facem, sau îngheţarea unui număr de cheltuieli, în interval de câteva luni, iar aceasta este opţiunea pe care noi am ales-o", a explicat Chastel.

Comisia, care urmează să se pronunţe la 11 ianuarie asupra bugetului belgian, a precizat în scrisoarea trimisă că aşteaptă un răspuns "luni dimineaţă cel târziu".

Această măsură de îngheţare a unor cheltuieli nu anticipează însă deciziile care se vor lua în februarie, când guvernul belgian va reexamina bugetul, a explicat Chastel.

Potrivit RTL, cele mai importante reduceri de cheltuieli vor viza căile ferate şi vor fi de 400 de milioane de euro. Ministerul Apărării va trebui de asemenea să amâne achiziţionarea de elicoptere din cauza îngheţării unor creditele în valoare de 177 de milioane de euro.
Comisia Europeană estimează că guvernul belgian a supraevaluat câştigurile de pe urma anumitor măsuri bugetare şi aşteptata creştere economică, lucru pe care Belgia îl contestă.

Într-un interviu apărut sâmbătă în La LIbre Belgique, guvernatorul Băncii Centrale a Belgiei, Luc Coene, apreciază de asemenea că guvernul a fost prea optimist, din cauza efectelor pe care politica de austeritate ar urma să le genereze.
SURSA: Agerpres