Compania americană Bechtel, constructorul Autostrăzii Braşov-Borş (Transilvania), va disponibiliza 700 de persoane, dintr-un total de 1.900, din cauza volumului insuficient de lucrări, angajaţii afectaţi de această decizie urmând să primească plăţi compensatorii echivalente cu două salarii de bază.

„Este regretabil că am fost nevoiţi să recurgem la această măsură. Din păcate, volumul de lucrări este insuficient pentru a păstra toţi angajaţii, astfel încât a trebuit să luăm această decizie de concediere colectivă. Am încercat să reducem impactul concedierii colective, păstrând căt mai mulţi angajaţi posibil”, a declarat directorul de proiect din cadrul Bechtel, Michael Swinford.

Salariaţii afectaţi de decizia Bechtel vor primi, în perioada 22-30 aprilie, înştiinţările individuale, iar disponibilizările vor deveni efective după alte 20 de zile.

Restanţe de plată

Compania a explicat că lipsa de perspective privind finanţarea în 2010 şi plăţile restante pentru lucrările executate anul trecut vor conduce „fără îndoială” la un program redus de lucrări în acest an.

Reprezentanţii Bechtel au purtat negocieri cu sindicatele în ultimele trei luni cu privire la numărul concedierilor, însă nu au găsit soluţii pentru evitarea procesului, ci doar anumite măsuri pentru reducerea numărului de salariaţi afectaţi de concedierea colectivă.

Swinford a precizat că Bechtel va coopera cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanţelor Publice şi Compania de Autostrăzi pentru a găsi soluţii de revenire la ritmul normal de lucru.

„Ne exprimăm intenţia de a rezolva problemele şi a reangaja întregul personal, deja instruit şi familiarizat cu cultura organizaţională a proiectului”, afirmat directorul.

Pregătiţi de judecată

Sindicatul „Transilvania” din cadrul companiei Bechtel, a anunţat joi că a început să strângă semnături din partea angajaţilor disponibilizaţi pentru acţionarea în instanţă a companiei americane, cerând anularea procedurii de concediere colectivă.

Bechtel a încercat să-i concedieze colectiv pe toţi cei 1.900 de muncitori începând cu luna aprilie, însă Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj a avertizat compania că nu a respectat procedura legală de concediere colectivă.

Sindicatul Bechtel a depus, în 9 martie, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj o solicitare privind anularea, în instanţă, a deciziei de disponibilizare colectivă a angajaţilor.

ITM Cluj a declanşat, în 11 martie, un control la compania americană, pentru a verifica dacă s-au respectat prevederile legale privind derularea procedurii de concediere colectivă.

În urma controlului, ITM a constatat că Bechtel nu a respectat procedura impusă de lege şi că procedura de disponibilizare poate fi anulată în instanţă.

SURSA: Mediafax