Potrivit Bloomberg, BCE a decis accelerarea ritmului achiziţionării de obligaţiuni, după ce oficialii au repetat avertismentele că recenta majorare a costurilor de finanţare va deraia redresarea economiei, informează Agerpres. 

Mai exact, se pare că achiziţiile brute conform programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) al BCE au totalizat 18,2 miliarde de euro în săptămâna care s-a încheiat în 5 martie, comparativ cu 16,9 miliarde de euro în săptămâna anterioară. De asemenea, a fost răscumpărată o datorie în valoare de 6,3 miliarde de euro, a anunţat BCE.

În ceea ce privește programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie, acesta are o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro, iar Consiliul guvernatorilor BCE a anunţat recent că “va efectua achiziţii nete de active în cadrul PEPP cel puţin până la sfârşitul lunii martie 2022 şi, în orice caz, până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depăşită”.

Randamentele pentru obligațiunile guvernamentale germane au scăzut

Sursa citată mai precizează că randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale germane cu maturitatea la 10 ani, un indicator de referinţă în zona euro, au scăzut după publicarea datelor la minus 0,33%.

Există și o serie de previziuni. Mai exact, investitorii pariază pe faptul că o redresare a economiei mondiale, sprijinită de măsurile masive de stimulare fiscală din SUA, va spori inflaţia. Îngrijorarea pentru zona euro este că vor creşte costurile de finanţare mai mult decât poate suporta economia, care este afectată de ritmul lent al vaccinării şi extinderea restricţiilor impuse pentru a stopa pandemia de coronavirus (COVID-19).

De menționat este faptul că, recent, Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, a afirmat recent că Banca Centrală Europeană este pregătită să majoreze programul său de obligaţiuni, dacă va fi necesar.

2021 va fi probabil “un an al pandemiei”, cu incertitudini ridicate şi vulnerabilităţi extinse în rândul companiilor şi gospodăriilor. Este necesară menţinerea măsurilor monetare şi fiscale pentru o perioadă extinsă de timp, a avertizat oficialul BCE, cerând guvernelor să se concentreze pe investiţii, pentru a majora creşterea economiei.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde a anunţat și ea la rândil ei luna aceasta că Banca Centrală Europeană monitorizează atent recenta creştere a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale, un semn clar că autorităţile sunt îngrijorate de creşterea costurilor de finanţare.

“În cadrul indicatorilor cu ajutorul cărora monitorizăm dacă încă sunt favorabile condiţiile de finanţare, sunt extrem de importante randamentele obligaţiunilor guvernamentale. În consecinţă, Banca Centrală Europeană monitorizează atent evoluţia pe termen mai lung a randamentelor”, a declarat oficialul BCE.