Unul dintre subiectele cele mai intens dezbătute în ultima perioadă, în contextul pandemiei de COVID-19, este reprezentat de eficienţa vaccinurilor împotriva noilor tulpini ale virusului.

Vaccinurile Pfizer şi Sinovac protejează împotriva tulpinii din Brazilia

Una dintre aceste mutaţii, care provoacă îngrijorare crescută la nivel mondial, este varianta de coronavirus descoperită în Brazilia. Din fericire, potrivit rezultatelor unor studii, serurile dezvoltate de Pfizer şi de Sinovac sunt eficiente împotriva acestei tulpini, scrie The Guardian, citat de news.ro.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech este capabil să neutralizeze noua variantă de SARS-CoV-2 care se răspândeşte rapid în şi din Brazilia, potrivit unui studiu de laborator publicat luni de New England Journal of Medicine.

Sângele recoltat de la oameni care au fost imunizaţi cu acest ser a neutralizat o versiune artificială a virusului care conţinea aceeaşi mutaţie purtată de proteina spike a variantei P1 a coronavirusului, mult mai contagioasă, descoperită în Brazilia. Studiul a fost realizat de cercetători ai companiilor şi de University of Texas.

Oamenii de ştiinţă au spus că abilitatea de neutralizare a fost aproape echivalentă cu efectul vaccinului asupra versiunii mai puţin contagioase de anul trecut a coronavirusului.

Tulpina din Africa de Sud poate reduce anticorpii produşi de vaccin

Majoritatea vaccinurilor anti-COVID dezvoltate vizează proteina spike folosită de coronavirus pentru a pătrunde în celula umană.

În urma unor studii anterioare, Pfizer a descoperit că vaccinul său neutralizează şi alte variante mai contagioase identificate iniţial în Marea Britanie şi Africa de Sud, deşi aceasta din urmă poate reduce anticorpii produşi de ser.

Compania farmaceutică are în plan să facă un test privind o a treia doză de vaccin.

Vaccinul chinezesc dezvoltat de Sinovac este principalul folosit în Brazilia

Vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinovac este de asemenea eficient împotriva variantei apărute în Brazilia, arată rezultatele preliminare ale unui studiu făcut în ţara sud-americană.

Acesta indică faptul că vaccinul dezvoltat de Sinovac Biotech Ltd este eficient împotriva variantei P1, a declarat luni pentru Reuters o sursă care nu a oferit detalii. Şi în acest caz, analiza a fost făcută cu sânge recoltat de la pacienţii vaccinaţi deja.

Coronavac, aşa cum este cunoscut serul Sinovac, este principalul vaccin folosit pentru imunizare în Brazilia.

Datele preliminare ale unui studiu efectuat de Universitatea Oxford, şi anunţate săptămâna trecută, indică faptul că vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca este eficace împotriva variantei P1 a coronavirusului.

Sursă foto: Dreamstime