Președintele turc s-a vaccinat! Joi, 14 ianuarie, au fost difuzate imagini în care se vede cum Recep Tayyip Erdogan primeşte o primă injecţie cu un vaccin chinez într-un spital din Ankara, conform reuters.com

„Sper că campania de vaccinare va fi benefică şi că vom primi rapid cele 50 de milioane de doze necesare. Unii fac publicitate negativ în jurul vaccinării, dar sper că bunul simţ va prevala”, a declarat acesta după vaccinare.

Președintele turc s-a vaccinat

Vaccinându-se în direct la televiziune în prima zi a campaniei, Erdogan pare a încerca să-i liniştească pe turci asupra eficienţei vaccinului chinezesc care face obiectul dezbaterilor, conform sursei menționate.

Turcia a început joi să administreze personalului medical vaccinul produs de compania chineză Sinovac, în contextul lansării unui program naţional de vaccinare împotriva COVID-19, boală care a cauzat moartea a peste 23.000 de persoane în această ţară. Până în prezent au fost vaccinaţi peste 200.000 de membri ai personalului medical.

Începutul campaniei de vaccinare în Turcia

Potrivit AFP, Turcia a autorizat miercuri utilizarea vaccinului CoronaVac împotriva coronavirusului, produs de compania chineză Sinovac, şi urmează să-l administreze de joi populaţiei, începând cu personalul din sistemul sanitar, informează Agerpres.

De asemenea, tot miercuri, la scurt timp cupă anunţul privind autorizarea de urgenţă acordată de Institutul turc pentru medicamente şi echipamente medicale, ministrul sănătăţii al Turciei, Fahrettin Koca, s-a vaccinat în faţa camerelor de filmat, urmat de membri ai Consiliului ştiinţific turc.

„Toată lumea trebuie să fie vaccinată pentru a ne putea întoarce la viaţa de dinainte. Acesta este un vaccin sigur”, a declarat Koca.

De menționat este faptul că Turcia a primit la sfârşitul lui decembrie o primă comandă de doze de vaccin de la Sinovac, după ce a afirmat la finalul primelor teste că acesta a fost eficient în proporţie de 91,25%, în pofida absenţei rezultatelor oficiale a testelor din faza trei.

Această rată este mult mai mare decât cea anunţată marţi de Institutul Butantan, însărcinat cu producţia acestui vaccin în Brazilia şi care a susţinut că vaccinul celor de la Sinovac a demonstrat o eficacitate globală de 50,38% împotriva COVID-19 în urma testelor clinice.

De asemenea și Indonezia, care a început miercuri să vaccineze cu doze CoronaVac a anunţat la rândul său o rată de eficacitate de 65,3% la finalul testelor din faza trei.

Pe lângă acest vaccin, Turcia negociază cu laboratorul german BioNTech pentru achiziţionarea a 4,5 milioane de doze şi altor 30 de milioane opţional din vaccinul produs de acesta în colaborare cu Pfizer.