Taurina, combustibil pentru celulele canceroase?
Taurina este un aminoacid care apare natural în organism și se regăsește în alimente precum peștele și carnea, dar mai ales în băuturile energizante. Deși are unele efecte benefice, cercetătorii de la University of Rochester Medical Center (UR Medicine) au descoperit că taurina poate acționa ca un „combustibil” pentru celulele canceroase din leucemie.
Studiul arată că aceste celule pot extrage taurină din măduva osoasă, folosind-o pentru a se înmulți mai rapid. Creșterea accelerată a celulelor maligne este comparată cu efectul de „trezire” pe care îl simțim după consumul unei băuturi energizante, transmite ScienceAlert.
Blocarea taurinei reduce dezvoltarea leucemiei la șoareci
Cercetătorii au realizat teste pe șoareci, în care au blocat accesul la taurină și au transplantat celule de leucemie provenite de la oameni sau șoareci. Rezultatul a fost semnificativ: dezvoltarea cancerului a fost încetinită.
Acest lucru sugerează că inhibarea taurinei ar putea deveni o direcție viabilă în tratamentele oncologice, cel puțin în cazul anumitor forme de leucemie.
Oncologul Jane Liesveld, de la UR Medicine, a explicat că nivelurile locale de taurină din măduva osoasă pot favoriza creșterea leucemiei, motiv pentru care ar trebui manifestată prudență în administrarea suplimentelor cu doze mari de taurină.
„Suplimentarea cu doze mari de taurină, inclusiv prin energizante, ar putea favoriza creșterea leucemiei”, a declarat oncologul Jane Liesveld.

Avertisment asupra suplimentelor și băuturilor energizante
Cercetătorii avertizează că suplimentarea cu taurină, mai ales prin consumul de băuturi energizante, ar putea avea efecte nedorite în contextul dezvoltării cancerului.
Deși studiul este încă într-un stadiu incipient, oamenii de știință subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare. Încă nu se cunoaște în ce măsură taurina administrată extern influențează direct dezvoltarea leucemiei la oameni, dar descoperirile inițiale sugerează o legătură clară între metabolismul celular și apariția cancerului.
Concluziile sunt preliminare, dar semnificative
Chiar dacă este prea devreme pentru concluzii ferme aplicabile clinic, autorii studiului atrag atenția că efectele taurinei asupra cancerului trebuie analizate cu maximă seriozitate. Blocarea accesului la taurină s-a dovedit eficientă în reducerea tumorilor la șoareci, ceea ce deschide o nouă cale de explorare pentru tratamente oncologice.
Pe fondul popularității băuturilor energizante, această descoperire ar putea avea implicații importante pentru sănătatea publică.