Fiecare din grupurile interesate de prevederile OUG nr. 50 privind contractele de credit au propus amendamente încercând să-și susțină propriile interese. În același timp, majoritatea modificărilor propuse de parlamentari își propun să avantajeze exclusiv clienții băncilor. Actul normativ nu a fost votat însă de Comisia de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților nici săptămâna trecută, de această dată din lipsă de cvorum.
Prin amendamentele propuse, clienții nemulțumiți solicită de fapt ieftinirea creditelor în derulare. De exemplu, aceștia solicită ca Ordonanța să impună ca valoarea comisionului de administrare a creditului să nu poată fi mai mare decât cea a comisionului de administrare a contului curent aplicat de fiecare bancă. Comisioanele de administrare a conturilor curente sunt de cel mult câțiva lei pe lună, în timp ce comisioanele de administrare a creditelor în derulare, prevăzute în contractele semnate de clienți, pot ajunge la sume considerabile, de zeci sau chiar sute de euro, în funcție de modul în care se calculează și de mărimea împrumuturilor.
De cealaltă parte, Asociația Română a Băncilor (ARB) vrea să poată redenumi și unifica toate comisioanele prevăzute în contracte, iar costul total al creditelor în derulare să rămână la același nivel. ARB dorește menținerea costului creditelor și atunci când sunt stabilite marjele în urma legării dobânzilor variabile de indicii interbancari de dobândă (Robor și Euribor). Însă, aplicarea unei astfel de prevederi poate mări semnificativ  ratele la împrumuturile în euro în anii următori. Bancherii au avertizat cu mult timp în urmă că obligația de a lega dobânzile la creditele în derulare de indicii interbancari va fi în defavoarea consumatorilor.
Amendamentele unor parlamentari propun o serie de avantaje pentru clienții băncilor. Unul din acestea obligă băncile să acorde la cerere oricărui client o perioadă de grație totală de la plata creditului de maximum 12 luni.
Protecție pentru clienți
Pe de altă parte, două amendamente propuse de BNR urmăresc să pună ordine în relația dintre clienți și bănci la contractarea de împrumuturi.
„La primirea cererii de credit şi a celorlalte documente ce sunt necesare acordării creditului, furnizorul de servicii financiare are obligaţia de a înmâna imediat consumatorului un înscris datat, semnat şi cu număr de înregistrare, conţinând confirmarea creditorului că i s-au predat toate actele necesare acordării creditului“, prevede un amendament propus de BNR. De asemenea, banca centrală propune să se stabilească prin lege un termen de maximum 60 de zile în care finanțatorii trebuie să le comunice celor care ­le-au solicitat un împrumut dacă acesta le va fi
acordat.
CONDIȚIE
Fondul Monetar Internațional ar putea condiționa eliberarea următoarei tranșe de bani și de aplicarea prevederilor OUG nr. 50 numai la contractele de credit noi. Oficialii FMI au avertizat că aplicarea acestora la contractele vechi ar putea genera riscuri pentru întreaga economie