Întrebat dacă europenii ar trebui să se teamă de refugiații din Siria, Bashar al-Assad, a declarat că ei „sunt un amestec. Majoritatea sunt buni sirieni, sunt patrioți… Dar sigur că s-au infiltrat teroriști printre ei, este adevărat”.

Televiziunea cehă a precizat că l-a intervievat pe Assad la Damasc.

Sute de mii de refugiați sirieni au ajuns în Europa în acest an, de multe ori fără documente, provocând îngrijorare în multe țări că militanți islamici ar putea fi printre ei.

Atacurile Statului Islamic de la Paris pe 13 noiembrie au amplificat apelurile în UE pentru mai multe controale ale persoanelor ce sosesc.

Președintele sirian Bashar al-Assad a acuzat Franța de „sprijinire a terorismului” și a evocat Praga ca un loc unde un acord de pace ar putea fi semnat într-o zi, considerând „poziția echilibrată” a Republicii Cehe, în comentariile difuzate luni de televiziunea publică cehă, notează France Presse.

În acest interviu ce va fi difuzat integral marti dimineață, președintele sirian a răspuns la întrebarea unui jurnalist ceh in privinta posibilității semnarii unui acord de pace la Praga, după cum a sugerat în septembrie la New York președintele ceh Milos Zeman.

„Desigur, dacă îi întrebați pe sirieni, ei vor spune că nu vor o astfel de conferință de pace în Franța de exemplu, pentru că Franța sprijină terorismul și războiul, nu pacea. Și, pentru că ați menționat Praga, ar fi ceva în general acceptat, pentru poziția echilibrată a țării dumneavoastră”, a adăugat Bashar al-Assad, mai scrie Digi 24.