Premierul Victor Ponta a anunțat, după ședința de guvern, că energia verde în facturile românilor se va scumpi cu 50% dacă nu intră în vigoare Legea privind reducerea schemei de sprijin pentru investitorii în surse regenerabile.

Principalele declarații ale președintelui Traian Băsescu

OUG 57/2013 a produs efecte și orice ziarist știe ca președintele nu poate bloca o OUG, ci doar Avocatul Poporului.

Art. 3 modifică art. 7 din lege în care spune: în perioada 1 iulie 2013 – 31 martie 2017 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare megawatt produs.

Ce mă interesează este să vă arăt că acest om minte sau e profund incompetent, OUG 57 e în vigoare așa cum a fost semnată de premierul Victor Viorel Ponta.

Parlamentul nu a plagiat-o, a introdus niște modificări, care nu sunt însă în vigoare.

Prin tratatul de aderare, înainte de emiterea ordonanței, era obligatorie notificarea Comisiei Europene, lucru care nu s-a întâmplat.

Ordonanța, de la emitere, e în vigoare, reducerea prețului la energie s-a făcut prin două modalități: reducerea numărului de certificate și scăderea nevoii de energie pe piață.

Am să vă exemplific, poate își dă seama și Victor Viorel Ponta că i-a scăzut prețul la energie și el nu s-a prins, îl ajutăm onest să înțeleagă ce se întâmplă în economie.

Aș putea face o demonstrație salariatilor de la Alro și să promulg legea mâine, și să vadă că nu va scădea cu niciun leu prețul. Problema la Alro e  criza economică, când scăzuse prețul la aluminiu și nu făceau față cu prețul la energie numai din termo.

Problema e dacă Guvernul va decide acordarea unui ajutor de stat de subvenționare a energiei pentru Alro.

Trag o concluzie, OUG 57 nu a fost atacată de președinte, nu poate fi amânată, ea a produs efecte și produce și acum.

 

Conform premierului, anul trecut producția de energie verde în 2013 a fost de 6,2TWh, ceea ce înseamnă aproximativ 11,1% din total producție. Ponta a precizat că dorește să mențină această cotă de 11,1% energie verde în facturile românilor să să nu fie majorată la 15%. Practic anul trecut un MW de energie regenerabilă a avut un preț de 42 de lei în facturile românilor, iar anul acesta ar urca la 63 de lei/MW dacă nu va intra în vigoare legea prin care se reduce schema de sprijin pentru investițiile în energia produsă din surse regenerabile.

"Dacă legea nu intră în vigoare până la 1 aprilie vom fi nevoiți să emitem o Ordonanță de Urgență cu același text", a spus șeful Executivului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că Legea certificatelor verzi este în Parlament şi a fost retrimisă pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană, precizând că nu are nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce sunt îndeplinite toate procedurile.

"Este retrimisă la Parlament pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană. Vă asigur că nu am nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce îndepinim toate procedurile, pentru ca România să nu se mai aleagă cu un infrigement", a spus şeful statului.