‘O spun în mod categoric: dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil, voi trimite înapoi bugetul de stat. După care, este foarte posibil să îl atac şi la Curtea Constituţională, dacă voi găsi în el, în forma finală, motive. Cred că această acciză suplimentară nu are ce să caute. Încerc de zile în şir, împreună cu consilierul economic, să găsim soluţii. E uşor să spui demagogic ‘nu vreau acciză la benzină’ dacă nu ai soluţii. Or, eu cred că sunt soluţii şi sunt soluţii mult mai multe în buget, dar trebuie discutat cu cei care urmează să facă cheltuielile pentru a vedea unde sunt excedente’, a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
Traian Băsescu a calificat acciza suplimentară pe combustibil drept ‘un bir inutil şi toxic pentru populaţie’.
Preşedintele a oferit şi două posibile surse de bani prevăzute în buget prin care introducerea accizei suplimentare pe combustibil ar putea fi evitată – ‘1.400 milioane de la clientela politică a domnului Dragnea’ şi ‘alte 500-600 de milioane de la dobânzi’.
‘Domnul Dragnea ar putea să renunţe din cei 1,57 miliarde pe care îi transferă la administraţiile locale la 1,4 miliarde, pentru că are bani europeni. Din păcate, aici observ ceea ce s-a mai întâmplat şi în 2008, când toată resursa, tot ce s-a putut, inclusiv banii din privatizarea BCR, au fost transmişi către baronii locali şi scopul lor a fost electoral. Aceşti bani sunt bani aruncaţi pentru alegeri. Este inadmisibil să pui o astfel de acciză pe combustibilul pentru toată populaţia ca să îţi faci rost de bani pentru alegeri, pentru baronii, şi baroneţii şi baronaşii din teritoriu. (…) Această creştere de acciză ca să satisfaci presiunea baronilor locali eu o etichetez cel puţin ca fiind iresponsabilitate. Nu ai dreptul să conduci o ţară şi să pui biruri pe populaţie pentru partid, ca să-i fie bine partidului. Este profund necinstit. (…) Bun, deci 1.400 milioane le-am găsit la Dragnea’, a spus Traian Băsescu.
El şi-a exprimat şi nedumerirea cu privire la creşterea dobânzilor la credite.
‘Uitându-mă cu atenţie în buget, constat că ne cresc sumele alocate serviciilor datoriei, deci dobânzilor la credite. Mi se pare ciudat în condiţiile în care, în 2014, vom avea un deficit mai mic, deci o sumă mai mică de împrumutat, dobânzile pentru împrumuturi pentru România pe piaţa internaţională au scăzut considerabil, iar România se împrumută la maturităţi mult mai mari. (…) Mi se pare în neregulă creşterea cheltuielilor cu dobânzile de la 9,6 miliarde la 10,1 miliarde lei. Aici sunt peste 500 de milioane reprezentând un buffer, care când nu se cheltuieşte se duce în rezerva primului-ministru sau se duce unde or mai avea nevoie. Şi de aici aş mai lua alte 500-600 de milioane, de la dobânzi. (…) Avem aşadar suma cu care să nu se mai introducă acciza’, a afirmat preşedintele.
Pe de altă parte, Traian Băsescu a precizat că susţine alte aspecte asumate de Cabinetul Ponta, printre care şi indexarea pensiilor sau creşterea salariilor cadrelor didactice.
‘Susţin fără rezerve indexarea pensiei cu 3,76% şi chiar dacă nu aş susţine, este în lege, deci trebuie făcută. Susţin acordarea burselor suplimentare pentru medicii rezidenţi şi creşterea cu 10% a salariilor cadrelor didactice, aşa cum Guvernul şi-a propus. Este un lucru foarte bun creşterea salariului minim de la 800 lei la 850 lei şi apoi, în etapa a doua, la 900 lei, pentru că asta aduce venituri suplimentare. (…) Şi creşterea venitului minim garantat este iar o măsură foarte bună. (…) Deci, nu înţeleg de ce s-a supărat domnul prim-ministru’, a declarat preşedintele.
Întrebat cu privire la posibilele consecinţe ale întârzierii adoptării bugetului de stat ca urmare a sesizării Curţii Constituţionale de către preşedinte, Traian Băsescu a replicat: ‘Cred că nu va fi nicio consecinţă’.
‘Eu am tras toate semnalele de alarmă şi am făcut-o public. Ei pot să ţină cont de aceste lucruri şi să renunţe la acciză şi nici măcar nu au de renegociat cu FMI, fiindcă sunt 2,28 de miliarde convenite, ei spun de unde le-au tăiat şi cu asta, basta – rămân pe deficitul de 2,2%. Dacă au nevoie, îi ajut. Dacă nu, nu e nicio problemă să chemi Fondul aici, fiindcă nu România este la dispoziţia Fondului şi invers, dar acest şoc dat în economie este inadmisibil. Ei ştiu care sunt intenţiile mele, nu le-am ţinut secrete. Ori vin să ajungem la o concluzie comună, ori merg înainte, îl votează, li-l trimit înapoi, stau la Parlament şi îşi exprimă punctul de vedere asupra punctului meu de vedere, aşteaptă să iasă CCR. Nu văd o problemă. Se pot planifica toate dacă vrem să nu facem circ, dar cel mai mare rău ar fi să dăm drumul la această acciză’, a subliniat preşedintele.
Sursa: Agerpres