Așadar, Ion Dragne a informat Guvernul și opinia publică că Baroul București va „uza de toate demersurile şi remediile legale” împotriva impunerii avocaţilor cu CASS în sistem real, neplafonat.

Potrivit acestuia, nu sunt excluse ample acţiuni de protest şi chiar o grevă generală, în contextul în care Baroul Bucureşti „va apăra cu fermitate drepturile şi interesele avocaţilor”.

Decanul Baroului Bucureşti condamnă impunerea unui CASS în sistem real, neplafonat

Baroul Bucureşti a constatat că, după două săptămâni de dialog şi mai multe memorii şi puncte de vedere transmise de Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Uniunea Profesiilor Liberale din România, „informaţiile care vin din zona guvernamentală confirmă ipoteza că Guvernul îşi menţine poziţia de a impune profesiile liberale cu CASS în sistem real, neplafonat”.

Totuși, acesta și-a exprimat speranţa că raţiunea şi pragmatismul vor prevala în decizia Guvernului.

„Impunerea unui CASS în sistem real, neplafonat, dublează sarcina fiscală a avocaţilor şi, practic, sancţionează performanţa în profesie, fără însă a oferi nimic suplimentar în sfera contraprestaţiei sistemului de sănătate.

Informăm şi pe această cale, atât Guvernul, cât şi opinia publică, despre decizia noastră fermă de a uza de toate demersurile şi remediile legale împotriva impunerii avocaţilor cu CASS în sistem real, neplafonat, neexcluzând ample acţiuni de protest şi chiar o grevă generală. Baroul Bucureşti va apăra cu fermitate drepturile şi interesele avocaţilor şi îşi exprimă speranţa că raţiunea şi pragmatismul vor prevala în decizia Guvernului”, a explicat Ion Dragne.

Veniturile din activităţi independente ar urma sa fie supuse plății cotei CASS la o baza neplafonată

Conform unui proiect de ordonanţă apărut în presă, dar neconfirmat de Guvern, veniturile din activităţi independente ar urma sa fie supuse plății cotei CASS la o baza neplafonată, calculata la venitul realizat. În această categorie sunt incluse de veniturile avocaţilor.

În momentul de față, avocaţii plătesc contribuţia de sănătate de 10%, plafonată la maximum 7.200 de lei pe an.

Amintim că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, va efectua o vizită de lucru la Bruxelles după 21 august pentru a discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene pe tema ordonanţelor de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare şi măsurile fiscale, înainte de aprobarea lor în Guvern.