„Suntem în Piaţa Victoriei. Sunt aici de două ore şi cam o dată la o jumătate de oră s-a dat întâi uşor, acum s-a dat un jet foarte tare de gaze lacrimogene. Toţi oamenii sunt iritaţi, sunt revoltaţi. Eram aici, adunam semnături în mijlocul pieţei, este o atmosferă foarte liniştită şi normală. (…) Nu este nimeni violent sau agresiv şi, totuşi, jandarmii încearcă să incite şi să distrugă această manifestare paşnică a românilor din diaspora. Deci este revoltător ceea ce se întâmplă, este un abuz incredibil când un stat decide să îşi gazeze propriii cetăţeni care vin să protesteze cum fac de un an şi jumătate. Sunt copii aici”, a afirmat Barna într-o înregistrare video publicată pe Facebook.

El a susţinut că jandarmii au dat cu gaze lacrimogene în Piaţa Victoriei, deşi la protest „nu exista nicio violenţă masivă”.

„99% din oamenii din această piaţă protestează paşnic şi liniştit (…) şi, totuşi, forţele de jandarmerie la ordinele acestui Guvern iresponsabil au decis să dea cu gaze lacrimogene”, a spus Dan Barna.

Totodată, Dan Barna a afirmat că „Liviu Dragnea trebuie să plece de la conducerea României”.

„Liviu Dragnea ne scufundă ca stat în mizerie şi ruşine. Liviu Dragnea tocmai îşi bate joc de oamenii aceştia care au venit din întreaga lume ca să-i spună că nu mai vrem penali în funcţii publice”, a susţinut Barna.

De asemenea, preşedintele USR a precizat că îşi va dedica toate eforturile pentru ca acest Guvern să nu mai conducă România.

Enache: Jandarmii au intervenit pentru stoparea celor care au exercitat continuu violenţe asupra forţelor de ordine

Jandarmii au fost obligaţi să intervină în Piaţa Victoriei şi să folosească mijloacele din dotare pentru „oprirea şi stoparea celor care au exercitat în mod repetat şi continuu violenţe asupra forţelor de ordine, violenţe care au pus în pericol nu doar siguranţa şi sănătatea jandarmilor, ci şi pe cea a celorlalţi oameni de bună credinţă care se află în piaţă”, a declarat vineri seară purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.

 

„Niciuna dintre revendicările acestor oameni sunt convins că nu se rezolvă cu acte de violenţă. Eu, cel puţin, nu înţeleg modul acesta de manifestare. Colegii mei au fost nevoiţi să folosească mijloacele individuale de protecţie pentru oprirea şi stoparea acestor persoane care au săvârşit astfel de acte. Intervenţia a fost una destul de dificilă, pentru că persoanele respective, grupurile violente, au folosit ca scut oamenii civilizaţi, care se manifestau paşnic, în sensul că i-au lăsat pe aceştia la contact cu noi, iar ei din spate şi din interiorul mulţimii au aruncat cu diverse obiecte şi au folosit toate mijloacele astfel încât să provoace această reacţie a forţelor de ordine”, a precizat Enache la B1 TV.

El a făcut un apel la persoanele care sunt în piaţă „şi care probabil intenţionează să vină” să se delimiteze în mod clar de cei care au provocat violenţe, să-i lase pe colegii săi să intervină şi să extragă persoanele respective, iar participanţilor vulnerabili – bătrâni, persoane care sunt însoţite de copii, femei – le-a recomandat să evite zonele au loc astfel de situaţii tensionate, care impun o reacţie din partea forţelor de ordine.

Despre cei reţinuţi până acum, oficialul Jandarmeriei Bucureşti a spus că va face o informare clară când vor fi centralizate datele.

„În acest moment, colegii mei centralizează consecinţele acelor intervenţii, pentru că au fost situaţii tensionate în mai multe zone din Piaţa Victoriei, pe mai multe artere de circulaţie, colegii mei au acţionat punctual în aceste zone şi este nevoie de puţin timp pentru a centraliza aceste detalii. Vă vom comunica cu exactitate şi precizie cifra persoanelor care au fost conduse la secţia de Poliţie. De asemenea, orice alte detalii şi măsurile care au fost luate împotriva lor”, a afirmat Enache.

El a mai precizat că cei ridicaţi sunt „tineri, bărbaţi, oameni în putere”.

„În urma consultării bazelor de date, vom comunica şi acest lucru, dacă sunt persoane cu antecedente, care au mai provocat astfel de probleme. AGERPRES