Prima cerere de plată depusă de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar urma să fie aprobată de Comisia Europeană. Țara noastră a îndeplinit deja cele 21 de jaloane și ținte care au avut termen trimestrul IV din 2021.

În câteva zile ar urma să intre banii

România urmează astfel să încaseze primele 2,56 miliarde de euro din PNRR, după ce până acum a primit doar prefinanțarea.

Comisia urma să evalueze până pe 16 septembrie cererea de plată a României și îndeplinirea jaloanelor, însă surse susțin că analiza a fost finalizată și că executivul european a decis să aprobe plata, lucru care va fi anunțat oficial în data de 15 septembrie. O ultimă întâlnire va avea loc miercuri, 14 septembrie, când cererea de plată se va discuta/comunica în colegiul comisarilor, transmite Economedia.

Potrivit MIPE, România este printre primele 10 state care au depus cererea de plată nr. 1 la Comisia Europeană, în condiţiile în care Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României are o construcţie complexă, cu peste 500 de jaloane şi ţinte, faţă de 10-20, cât şi-au stabilit alte state membre.

România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru PNRR

Amintim că, la data de 31 mai 2022, România a transmis Comisiei Europene prima cerere de plată aferentă implementării PNRR, în valoare totală de 2.994.815.908 euro, din care 2.037.146.414 euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil, iar 907.669.494 euro sprijin sub formă de împrumut. Aceasta include 21 de jaloane şi ţinte, care au avut termen de realizare trimestrul IV 2021.

De asemenea, reamintim faptul că România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aprox. 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.

A doua cerere de plată, în această toamnă

În ceea ce privește a doua cerere de plată din PNRR, România o va depune în această toamnă la Comisia Europeană, aceasta incluzând ţintele şi jaloanele cu termen de finalizare trimestrele 1 şi 2 din acest an, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Cererea de plată are în total 51 de ţinte şi jaloane iar conform Regulamentului CE, procedura de plată presupune parcurgerea următoarelor etape: avizarea interservicii ale CE pentru emiterea avizului pozitiv preliminar, transmiterea cererii de plată la Comitetele de Specialitate ale Consiliului ECOFIN şi aprobarea plăţii în Consiliul Uniunii Europene – ECOFIN.