Publipres Com din Bucuresti a platit catre Syntegra 6,3 milioane lei pentru un plan de afaceri. Proiectul „Minisectie produse din lemn” urma sa fie depus la Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR). La fel, proiectul firmei Marcos, asistata tot de Syntegra. „Trecusera mai multe saptamani si nu stiam nimic de proiect, iar firma de consultanta ne tot amana cu raspunsul. In cele din urma, ne-a dat o copie de pe numarul de inregistrare a proiectului”, spune Ionut Lucan, manager de proiect Publipres Com. Reprezentantii Publipres Com si Marcos au contactat agentia in baza copiilor dupa numerele de inregistrare: nr. 248 Marcos, nr. 252 Publipres Com. Raspunsul avea sa ii lase masca: „La ADR Bucuresti-Ilfov nu a fost depus nici un proiect al firmei dvs. La nr. 252/20.07.2001 si 248/20.07.2001 figureaza alte firme decat cele indicate de dvs. Va rugam sa ne comunicati de catre cine v-au fost eliberate numerele de inregistrare, deoarece nu sunt inscriptionate de agentie”.
Directorul ADR, Dan Nicula, atrage atentia asupra gravitatii falsului, care, spune el, „se vede cu ochiul liber”. Numerele au fost facute din 242. „Din patru s-a facut cinci, si din doi un opt”, precizeaza Dan Nicula.
Daca ar fi fost depuse, proiectele ar fi primit bonuri de inregistrare in original, iar acelea sunt copii. „Unul dintre cei doi reprezentanti mi-a spus ca a primit de la societatea de consultanta o copie de pe proiect, cu numarul nostru de inregistrare pe proiect. E clar vorba de fals. Numarul de inregistrare nu se pune pe proiect, ci pe plicul sigilat”, adauga directorul ADR. Asociatul principal al Syntegra, Mihail Bender, rade in nas firmelor pentru putinele dovezi contra sa: „daca au alte documente decat cele verbale!…”
Politia va investiga cine a facut falsul. „Trebuie gasit vinovatul. Sase exemplare ale proiectului nu puteau sa dispara asa, pur si simplu”, spune Doina Radulescu, director Publipres Com.
Riscul falsei consultante ramane mare, dar pe de alta parte, „nu trebuie sa discreditam societatile de consultanta – crede directorul Nicula. Firmele se pot feri de tepari doar prin contract. Nu vad alta modalitate.”