Cine va primi mai mulți bani în 2024?

Cine va primi mai mulți bani în 2024? Pensionarii din România vor primi bani mai mulți în două tranșe. De altfel, în septembrie anul viitor, se va termina recalcularea dosarelor de pensii.

  • punctul de pensie: 1.785 lei + 13,8% = 2.032 lei
  • pensia minimă: 1.125 lei + 13,8% = 1.281 lei

Pensionarii din România vor beneficia și de un ajutor financiar pentru plata facturilor la energie electrică (1.400 lei, două tranșe) și de carduri sociale în valoare de 250 lei.

În plus, va crește salariul minim pe economie în vara lui 2024. În prezent, salariul minim pe economie este 3.300 lei (brut), dar în iulie 2024 va fi 3.700 lei (brut).

Salariile profesorilor vor crește și ele cu 13% (20% per total), iar salariile bugetarilor vor crește cu 5%, tot anul viitor.

Se va acorda un nou ajutor social în noul an

Recent, a fost aprobat un nou proiect de lege care prevede acordarea unui ajutor financiar în 2024, însă condițiile pentru a beneficia de acest sprijin sunt mai multe. Persoanele și familiile cu venituri reduse pot primi până la 750 de lei, iar acești bani pot fi utilizați pentru achiziționarea și instalarea de repartitoare de căldură în apartamentele din blocuri.

repartitoare de caldura calorifer
SURSA FOTO: Dreamstime

Pentru a fi eligibile, persoanele vulnerabile și familiile cu un venit pe membru de familie sub 2.000 lei trebuie să îndeplinească și condiții de vârstă, cu o limită stabilită la 60 de ani. Programul se adresează și celor care beneficiază deja de cardurile de energie, care pot fi utilizate până în martie 2024, suma de 750 de lei urmând a fi încărcată pe aceste carduri din aprilie 2024.

De asemenea, proiectul prevede amânarea termenului limită pentru dotarea apartamentelor cu repartitoare și contoare de apă caldă cu un an, noul termen fiind decembrie 2024. Numărul total de beneficiari estimat este de aproximativ 500.000 de persoane, iar ajutorul va fi acordat în perioada aprilie – decembrie 2024.

Repartitoarele de căldură vor putea fi instalate până la finalul lunii decembrie 2024

De altfel, Camera Deputaților a aprobat decisiv un proiect de lege care extinde termenul pentru instalarea repartitoarelor de căldură până la sfârșitul lunii decembrie 2024. Acest proiect de lege reglementează implementarea unor măsuri pentru furnizarea unui sprijin temporar în noul an pentru categoriile de persoane vulnerabile.

Începând cu 15 aprilie 2024, inițiativa propune compensarea costurilor asociate cumpărării și instalării de sisteme tehnice destinate măsurării consumului individual de energie termică în condominii conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.

În paralel, sprijinul financiar va fi acordat persoanelor eligibile, extinzându-se la continuarea măsurii de compensare a prețului la energie. Această asistență se va realiza prin intermediul cardurilor de energie, cărora li se va prelungi valabilitatea până la 31 martie 2024.