Astfel, Teodorovici anunță implementarea unui indice nou pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei ale românilor precum și o nouă serie de reguli pe care băncile ar trebui să le respecte, pentru a fi eliminată taxa pe lăcomie.

„Ideea e să reducem din costurile de finanțare pe care românii le plătesc pentru creditele în lei. Diferența dintre ROBOR-ul la cotații și cel pe tranzacții e o diferență care sperăm să se regăsească la consumatorul final. Categoric pentru creditele noi se va aplica – și acum se discută despre modul de a se aplica pentru ce e azi în curs. Dacă vorbim de ROBOR, oricare ar fi forma de calcul sau dacă implică modificări față de ce e azi în contract, implicit se vor modifica și contractele aflate în derulare. Taxa pe care o știți din 114, care se împarte în două zone diferite în funcție de acel plafon de 1% cota de piață. Deci sub 1% băncile din acea zonă vor plăti 0,2%, asta e propunerea acum, iar peste 1% – 0,4%. Din masa impozabilă s-au scos mare parte a activelor financiare. Mecanismul e de astimula partea de finanțare a economiei”, a spus Eugen Teodorovici.

În schimb, președintele Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, susține că, înainte de a face comentarii pe baza noilor propuneri ale ministrului de Finanțe, trebuie efectuată o analiză foarte amănunțită, întrucât OUG 114 „este un produs complex”.

„Trebuie să ne facem temele înainte de a spune ceva. Trebuie să ne uităm la toate detaliile, să vedem care sunt propunerile noastre în funcţie de cum înţelegem întregul proiect. Este un punct nevralgic cel cu privire la un alt mod de calcul al ROBOR-ului. Şi asta vrem să analizăm, să facem nişte propuneri, nişte menţiuni cu privire la percepţia noastră”, a spus Dănescu.