Pe 27 octombrie, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat că băncile din Uniunea Europeană trebuie să-şi majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro până la sfârşitul lunii iunie 2012, într-o încercare de a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro.

Săptămâna viitoare, după analizarea rezultatelor ultimelor teste de stres derulate în rândul a 70 de bănci europene, EBA ar urma să anunţe valoarea capitalului de care are nevoie fiecare bancă pentru a îndeplini noile cerinţe ale autorităţilor de reglementare.

Băncile europene continuă să-şi vândă activele care nu sunt de bază pentru a ajunge la o rată a fondurilor de nivel 1 (Core Tier 1) de 9% până în iunie 2012.

Principalele bănci din Germania: Commerzbank, Deutsche Bank, LBBW, NordLB şi DZ Bank, ar putea avea nevoie de mai mult de 5,2 miliarde de euro, cât s-a estimat în octombrie, pentru majorarea capitalului, deşi unii analişti estimează că suma ar putea fi mai mare dacă EBA îşi înăspreşte criteriile privind capitalul.

Commerzbank ar putea avea nevoie de o majorare de capital de aproximativ cinci miliarde de euro, au declarat surse anonime pentru Reuters, în timp ce Deutsche Bank ar putea avea nevoie de 2,8 miliarde de euro.

Agerpres