Sistemul bancar american rămâne expus la Europa, dar testele de stres derulate de Fed au stabilit că majoritatea băncilor pot face faţă unei recesiuni severe, a explicat Bernanke. 4 din cele 19 mari instituţii financiare americane nu au trecut testele de stres efectuate de Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed), care a verificat rezistenţa acestora în scenarii de recesiune profundă.

Testele de stres verifică dacă băncile sunt capabile să menţină un nivel adecvat al capitalului în condiţiile în care rata şomajului ar fi de 13% (faţă de nivelul record de 10% înregistrat în perioada de vârf a crizei), iar preţurile locuinţelor ar scădea cu 21%. Fed a anunţat rezultatele testelor de stres după închiderea şedinţei bursiere de pe Wall Street din 13 martie.

‘Deşi o explozie în Europa ar fi foarte costisitoare pentru economia SUA, cred că suntem într-o situaţie mult mai bună pentru a face faţă dificultăţilor decât eram în urmă cu câţiva ani’, a afirmat şeful Fed. Acesta a explicat că firmele financiare din SUA au avut timp să-şi ajusteze expunerea şi să se asigure împotriva riscurilor.

Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat că administraţia Obama nu va cere Congresului SUA mai mulţi bani pentru a ajuta statele lovite de criza datoriilor din Europa.

Cele patru instituţii financiare care nu au trecut testele de stres derulate de Fed sunt: MetLife (cea mai mare companie din SUA de asigurări de viaţă), Citigroup (a treia cea mai mare bancă americană), Ally Financial şi SunTrust. Sistemul financiar din SUA este acum mult mai puternic decât în 2009, arată rezultatele testelor de stres. În primul trimestru din 2009 cele 19 instituţii financiare testate de Fed aveau 420 miliarde de dolari în numerar şi active convertibile uşor în numerar, iar la sfârşitul lui 2011 cifra a urcat la 759 miliarde de dolari.

Fed efectuează periodic teste de stres în rândul marilor bănci americane, începând din primăvara lui 2009.
Sursa: Agerpres