UPDATE 15:00
Guvernul spaniol ar putea decide luni mai multe măsuri pentru atenuarea efectelor evacuărilor forţate din locuinţele ipotecate, iar printre măsuri s-ar număra blocarea temporară a proceselor de evacuare care afectează familiile cele mai vulnerabile,  a anunţat premierul Mariano Rajoy.

Şeful executivului spaniol a mai spus că speră să poată anunţa aceste măsuri chiar la începutul săptămânii viitoare, întrucât ‘vedem lucruri teribile, inumane‘.

Declaraţiile lui Rajoy vin după ce, vineri, o femeie din Ţara Bascilor s-a sinucis aruncându-se de la balcon exact în momentul în care forţele de ordine urmau să o evacueze în urma executării silite, pentru neplata ipotecii.

Miercuri, vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaría şi vicesecretarul general al PSOE /din opoziţie/, Elena Valenciano, anunţau că ajunseseră la un acord cu privire la încheierea unui pact pentru o reformă urgentă a legii evacuărilor în urma executărilor silite ale locuinţelor ipotecate.

Potrivit RADOR, o nouă tragedie a avut loc în localitatea Barakaldo, unde o persoană s-a sinucis din cauza executării silite. Aceasta ar fi a treia sinucidere din seria celor cauzate de evacuările din casele ipotecate, informează Rador.

Băncile spaniole au accelerat executarea ipotecilor pentru toate creditele cu întârzieri la plată, înainte de primirea ajutorului european acordat sistemului fiananciar spaniol. Organizaţia afectaţilor de ipoteci a numit situaţia ‘genocid financiar’ şi a amintit că a propus o serie de măsuri pentru persoanele cu probleme economice, în special pentru şomerii care nu îşi mai pot plăti creditele. Principala propunere se referă la stoparea evacuărilor pe perioada iernii şi plata datoriei contractate cu locuinţa ipotecată. În prezent, cei care îşi perd casele rămân cu datorii la bancă, deoarece, în cele mai multe cazuri, valoarea actuală a locuinţelor acoperă doar jumătate din creditul contractat.

După ce magistraţii spanioli au avertizat, în repetate rânduri, că evacuările sunt abuzive, iar un reprezentant al Curţii Europene de Justiţie a confirmat acest lucru, Ministerul Economiei şi echipa vicepremierului pun la punct măsuri de amânare a evacuărilor pentru familiile vulnerabile.