Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a raportat, luni, 31 octombrie, pierderi în valoare de 142,2 miliarde franci (echivalent cu 143 de miliarde dolari) în primele nouă luni ale anului 2022, în condiţiile în care creşterea dobânzilor şi aprecierea francului a redus valoarea investiţiilor străine ale SNB, a transmis publicația Reuters.

În primele nouă luni ale anului 2022 SNB a înregistrat pierderi de 141 de miliarde de franci de pe urma poziţiilor în valută

Acestea au fost cele mai mari pierderi înregistrate de SNB de la înfiinţarea sa în 1907. De asemenea, pierderile depăşesc Produsul Intern Brut (PIB) al Marocului (132 de miliarde de dolari).

În plus, SNB a precizat că în primele nouă luni ale anului 2022 a înregistrat pierderi de 141 de miliarde de franci de pe urma poziţiilor în valută, în contextul în care valoarea obligaţiunilor şi acţiunilor, care au fost cumpărate în timpul campaniei pentru a înceteni aprecierea francului elveţian, s-a diminuat. Respectiv, la aceste pierderi s-a adăugat şi o diminuare a valorii rezervelor de aur ale SNB.

SNB se află pe o traiectorie care prefigurează cu cele mai mari pierderi anuale din istoria întregii activități ai instituţiei

Informațiile publicate la începutul acestei săptămâni pun SNB pe o traiectorie care prefigurează cu cele mai mari pierderi anuale din istoria întregii activități ai instituţiei. Chiar dacă aceste rezultate negative nu vor influenţa politica monetară a SNB, ele fac puţin probabil ca instituţia să plătească dividende către Guvernul şi cantoanele elveţiene. Respectiv, ar fi pentru a doua oară în istoria de 115 ani a SNB când instituţia nu și-a onorat plățile pentru dividendele anuale.

Din punct de vedere juridc, SNB figurează cu statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de către Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. Mai mult decât atât, există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende, însă care sunt supuși unor drepturi de vot extrem de limitate. În anul 2021, profitul net realizat de Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a ajuns până la 26,3 miliarde franci, de la 20,8 miliarde franci în  anul 2020.